inträdesbiljett- LISTENING TO EMPTY SPACES II – VALIMO

15,00

18 i lager

Kategori:

Beskrivning

möte prestanda

På utställningen Arts & Crafts och Rabbit Holes

Fiskars 8.7.2023 kl. 21:00

 

Koncept av Johanna Matruka

Konstnärsguider: Johanna Matruka och Anna Sevchenko

 

Listening to Empty Spaces är en performance utan performers eller performances. Den första delen av serien Listening to Empty Spaces I – Makasiini visades på Onoma-utställningen 2021, då konstnärsparet bestod av Matruka och dansaren och koreografen Maija Mustonen.

 

I stället för artisterna är föreställningens värld koncentrerad till Valimo-byggnaden vid Fiskars ås övre lopp. I byggnaden har man tillverkat järnvägsräls, gravkors och maskindelar för bland annat Saima kanal, Finlaysons fabrik och Tammerfors pumpfabrik. Den industriella verksamheten i Valimo varade i över hundra år och upphörde för sjuttio år sedan.

 

Efter sin ursprungliga användning har byggnaden flyttats till en liminal. Gjuteriet representerar inte längre det syfte för vilket det skapades, men en ny användning har ännu inte uppstått. Å andra sidan har byggnaden inte blivit en ruin. Byggnaden, som har genomgått en lång mellanperiod, har börjat leva sitt eget liv, i sin egen rytm. Gjuteriet har flyttat närmare den naturliga miljön.

 

Mellanliggande utrymme-Valimo.

Damm hänger i den stora hallen.

Solen studsar i partiklar.

Ljudbilden domineras av tystnad, men alla element i utrymmet skriker av ljudet från en svunnen tid. Hur mycket svett, järn och vrål måste det inte ha funnits i rymden! Hur kan det vara möjligt för en tyst plats att behålla ljudet från årtionden sedan?

 

I det liminala rummet befinner vi oss på randen till livets förgänglighet, frusna på tröskeln till förändring. Det förflutna lämnar oss, framtiden kommer; ett tomrum kvarstår. Gränslandet är skrämmande och osäkert om man inte är van vid att vara i det, att gå i det. Gränslandet är utom räckhåll för vardagslivet, och ändå bara ett stenkast bort.

 

Varaktighet 1h 20min.

Föreställningen äger rum under tystnad.

Föreställningen kommer endast att äga rum en gång.

Valfri diskussion efter föreställningen.

 

Under föreställningen kommer det att finnas en promenad på Valimos innergård, så vänligen klä dig efter vädret och välj skor som är lämpliga för att gå i backarna, till exempel. Föreställningsmiljön har inte rengjorts, vänligen notera

Vänligen notera detta för din klädsel. Om du vill kan du ta med ditt eget överdrag.

 

Föreställningen bygger på principerna för ett säkrare utrymme.

 

Föreställningen börjar från Nikaris parkeringsplats den 8.7 kl. 21.00. Från Peltorivi 13, 10470 Fiskars

https://goo.gl/maps/LxdqMmvVQF14895w7

 

Biljettpris: 15€

to-top