Kopparsmedjan, Fiskars
15.6.-31.8.2025
Mån-Sön 11-18
Utopia har valts som tema för Fiskars hantverkares, formgivares och konstnärers andelslag Onomas 31:a sommarutställning 2025. Utställningens kurator är Anna Ruth (f. 1975, Kanada), en bildkonstnär och kurator från Jyväskylä. Ruth har arbetat med konst i Finland i över 20 år och skapar ofta verk och evenemang i ovanliga utrymmen. Ruth var kurator för Mänttä Konstfestival 2020.
“Min uppfattning av utopia är drömmen om en ny samhällsordning. Ett system med specifika parametrar, men en som existerar enbart som en vision, ouppnåbar, glödande vid horisonten.
När vi tänker på utopia är det oftast det slutliga målet som står i fokus, sällan vad det kostar oss att uppnå detta mål. Vi kan tala om att skapa eller bygga ett utopistiskt samhälle, men vi talar inte om den möda det kostar oss eller vad vi måste avstå för dess förverkligande. Fokus ligger på det positiva, på framtiden och på idéer, men som med alla starka visioner finns det också blinda fläckar.
Motsatsen till utopi kallas dystopi, eller en klarsynt mardröm av lidande och orättvisor; det paradisiska systemets fullständiga misslyckande eller upplösning.
I den här utställningen hoppas jag kunna föra de här två polariteterna närmare varandra; inte för att betona motsättningarna utan för att visa att helvetet är ofrånkomligt om man vill skapa paradiset. Jag är intresserad av spänningen mellan det inre och det yttre, som ett ramverk som gör det möjligt för utopia att ta form. Precis som döden är en del av livet är dystopin en inneboende del av utopia.
Fiskars bruk kan ses som en slags fungerande utopia. En intim gemenskap som strävar mot sin egen version av paradiset. I denna utopia har många byggt sina egna slutna världar. Deras livsstilar och konstverk är därför en naturlig förlängning av dessa utrymmen. Årets utställning, en andelslaget Onoma -utställning, presenterar verk som på ett naturligt sätt återspeglar Fiskars olika utopia.
De konstverk som valts ut för denna utställning är till största delen skulpturala och fokuserar på olika tekniska, fysiska och explorativa processer. Utställningen består av en kombination av monumentala, kompakta strukturer och som kontrast, viktlösa, intrikata föremål. Som om skuggan som kastas av kompakta visioner vore en påminnelse om drömmarnas sköra existens.
Jag har alltid fascinerats av periferin, det som lämnas utanför. Det som inte finns med hjälper definiera det som finns med. Förutom Onomas medlemmar omfattar utställningen flera internationella konstnärer och andra finländska konstnärer vars utanförperspektiv, som små spjut, samspelar med de lokala konstnärernas verk.” Kurator Anna Ruth, februari 2025.
Utställningen är indelad i två utrymmen med olika teman – det första på temat att bygga, skapa för hand och designa. Det andra utrymmet flyter högre upp med koncept, stämningar och förhoppningar. Utställningsarkitekturen ska i sin tur stimulera betraktarens fantasi och bjuda in till att fundera över alternativa framtider.
Konstnärerna i Utopia-utställningen är:
Päivi Alajuntti / Upi Anttila / Laura Dahlberg / Wally Dion / Kirsti Doukas / Eero Haikala / Laura Hallantie / Heidi Hankaniemi / Claire Hurley / Pekka Ijäs / Mari Isopahkala / Jarno Kantanen & Reetta Ranta / Olli Kari & Laura Katila / Outi Karikivi / Saara Mahbouba / Laura Mattila & Mikko Merz / Rudi Merz / Jenni Mikkonen / Timo Mikkonen & Kari Virtanen / Ron Nordström / Piitu Nykopp / Stefan Nyström / Jaakko Pakkala / Deepa Panchamia & Viivi Varesvuo / Piia Maria Pekkanen / Elham Rahmati / Sami Ryhänen & Sami Järvi / Sasha Rotts / Pavel Rotts / Rutsuko Sakata & Kari Virtanen / Taru Samola / Meri Helmi Särkkä / Anna Ulff / Tiina Vaskivaara / Man Yau / Zine Kone/Zine Machine
Utopia utställningen: 15.6.-31.8.2025, Kopparsmedjan utställningslokal och dess omgivningar. Öppet mån-sön kl 11-18, biljetter €12 / €8 / Museumkort / Smartum / ePassi.
Arbetsgrupp: Anna Ruth, kurator / Antti Yli-Tepsa, arkitekt / Lulu Halme, grafiker / Matleena Kalajoki, Risto Musta & Kati Sointukangas, produktion.
Grafiker Lulu Halme säger om temat utopia: “Utopier framstår för mig som en optimistisk idé, ett hopp om något bättre. Idén är dock sömlöst kopplad till utopiernas galenskap, deras overklighet och ofta deras kollaps. Därav den tornliknande tunna strukturen som ser ut att kunna kollapsa när som helst. Utopier kan ligga i det förflutna, de kan vara ideologier som redan har försvunnit, eller de kan vara bara början, ljusögda drömmar om något bättre. Jag har försökt uttrycka dessa idéer i utställningens grafiska utseende.”
Kontakta: / / onoma.fi/kontakt
Mediedagen firas den 12 juni 2025. Förverkligandet av utställningen har stötts av bl.a. Fiskars Oyj Abp, Sophie von Julins Stiftelse, Nya Klassiker fond, Taike och Svenska Kulturfonden.