På kommande
Kopparsmedjan
30.5.-12.9.2021
Kopparsmedjan kl. 11-18
25-årsjubileumsutställning
25-årsjubileumsutställning
Sommarutställning ÄNGEN väcker en medvetenhet om det hållbara i vardagens vanor och värderingar, samt tankar om alternativa framtida möjligheter.
EldLjus temasäsongen startar 2 november och ljusar upp bruksområdet i två monads tid.
FABRIK är en tvärkonstnärlig utställning, som visar upp de många olika roller en nutida fabrik spelar. Sommaren 2019 lägger över fyrtio konstnärer och aktörer fram sin syn på fabrikens betydelse för dagens konst och produktion på Fiskars. Kurator för utställningen är Anniina Koivu.
Onoma, Fiskars kooperativ av hantverkare, designer och konstnärer, står som producent för utställningen FABRIK. Onomas sommarutställning 2019 ingår även i Fiskars Village Art & Design Biennal och utgör dess tredje utställningselement.
EldLjus temasäsongen startar 27 oktober och ljusar upp bruksområdet i fem veckors tid. Vi får ta del av konstverk både inne i Kopparsmedjans Svarta Sal och utomhus, utspritt i Fiskars parkområden.
ONOMA pop up exhibition in June 2018 takes Finnish art, craft and design from Fiskars Village to Copenhagen. DesignWERCK is located in Christiania, one of the fastest developing areas in the Danish capital. The owners Birgitte Bjerregaard & Ib Schou believe that ”good design should be experienced rather than just viewed” and consider their beautiful showroom as the embassy for Nordic design.
Temat för 125% – utställningen är konstnärernas förhållande till sin hemort och arbetsplats, Fiskars. De deltagande artisterna har under arbetsprocessen funderat på betydelsen av och platsen i Fiskars bruk, samt sökt betydelsefulla ställen. Till exempel hörnet av ett hus, flodbädden, parkbänken och brunnskyddet är ställen som dyker upp i konstverken. Läs mer
ABOUT CLAY – pärlor av europeisk keramikkonst i Fiskars
Sommaren 2018 ordnar Andelslaget hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars ONOMA utställningen ABOUT CLAY i Kopparsmedjan i Fiskars bruk.
ABOUT CLAY sammanställer ett unikt urval av europeisk keramikkonst på toppnivå. En motsvarande helhet har inte tidigare ställts ut i Finland.
I utställningen deltar över 40 konstnärer från länder runt om i Europa:
Pálma Babos (HU), Daphne Corregan (FR), Sandra Davolio (DK), Ken Eastman (GB), Bernd Fischer (DE), Yoshimi Futamura (FR), Monika Grycko (IT), Mia E Göransson (SE), Ann van Hoey (BE), Steen Ipsen (DK), Carl Emil Jacobsen (DK), Kiho Kang (DE), Jacques Kaufmann (FR), Torbjørn Kvasbø (NO), Rainer Kurka (DE), Anne Mercedes (GB), Enric Mestre (ES), Deidre McLoughlin (IE), Nero / Alessandro Neretti (IT), Susan O`Byrne (GB), Ruta Pakarklyte (NO), Merete Rasmussen (DK), Fausto Salvi (IT), Silvia Siemes (DE) och Mariko Wada (DK).
Internationell konst i Fiskars
Konstnärsresidenset i Fiskars erbjuder konstvänner sommarens mest överraskande utställning. I utställningen Smash.Hit.Repeat visas arbeten av nära tjugo konstnärer från tio olika länder. Under sina tio år av verksamhet har det runt residenset vuxit fram ett mångsidigt och intressant nätverk, bestående av internationellt uppmärksammade konstnärer som inte tidigare visats i Finland. Tack vare residenset har de alla fått en speciell relation till Fiskars, Finland och de lokala konstnärerna.
Sommarutställningen ”Greetings from Suomi”, som arrangeras av Andelslaget för hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars, ONOMA, är en kombination av det lokala och det internationella med en alldeles speciell kvalitet. Grupputställningen, med över 50 konstnärer, öppnar upp för nya infallsvinklar på det mångkulturella Finland och det dominerande läget i samhället.
Satellitutställning, Lokal Galleri, Helsingfors 10.6.–21.8.
Finländskt trä är ett lokalt och ekologiskt material som ger upphov till betydelsefulla innovationer och exportprodukter. WE LOVE WOOD(s)! söker nya former för träet och lyfter fram vårt högklassiga inhemska hantverk och internationellt uppskattade formgivning. Snickarkunskapen kommer främst från Fiskars och dess grannbyar, formgivarna från Finland, Sverige och Norge. Bruksföremål har tillverkats av bl.a. ask, björk, asp, tall och lapsk kärnfuru.
De kreativa kollektiven i Fiskars Bruk, Arabias Konstavdelning och Notsjö glasbruk.
Vad sker och uppstår, när konstnärer, hantverkare och designer som använder olika material och metoder arbetar tillsammans?
Howard Smith är en amerikan som bor och arbetar i Fiskars bruk i Raseborg. I år fyller han 85 år. Jubileumsåret till ära har konstnären tillsammans med sina vänner Hannele Grönlund, Barbro Kulvik och Antti Siltavuori skapat en utställning som presenterar Smiths omfattande produktion: skulpturer, papperssnitt, assemblage, collage samt teckningar och målningar. De flesta av verken visas nu för första gången offentligt och de tidigasten arbetena är från 1962, då Smith kom till Finland. Och på den vägen blev han, som en gåva till Finland!
Arbetsglädje, glädje för ögat, glädjen att göra och ge, Fiskars andelslags tjugonde utställningssommar!
Under sommarsäsongen anordnar Andelslaget hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars årligen två stora utställningar i Fiskars Bruk i Raseborg. Sommaren 2013 kommer den ena utställningen att uppmärksamma andelslagets tjugonde utställningsår med temat glädje. Den andra utställningen går under namnet Gnista och den presenterar nutida konst och formgivning med konstkritiker Otso Kantokorpi som kurator.
Utställningen Visio är ett visuellt sammandrag av vad Fiskars bruk har varit, vad människorna, aktiviteterna och omgivningen är idag och vad allt detta kunde vara i framtiden. Helheten är ett collage av bilder, verk och föremål. Utställningen ger impulser till visioner i form av design och arkitektur.
5×3 Design Visions är en fortsättning på den året-runt-utställningsverksamhet som Andelslaget hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars inlett vid sidan av de redan etablerade sommarutställningarna. Utställningsserien är också ett av de evenemang med vilka andelslaget deltar i programmet för Helsingfors Designhuvudstadsår 2012.
Konst är ofta tystnad och koncentration. Ibland är det dock bra att säga det man har att säga högt och klart. När t.ex. världens missförhållanden faller över en och det känns som om det inte fanns många som bryr sig om nödvändigheten av förändring, är det också skäl för konstnären att ta ställning. Föra fram sin egen åsikt – kanske rent av betonat och provocerande.
Möt kuratorn och utställningens konstnärer i GNISTA-utställningen 15.6 och 31.8 kl. 14, Magasinet.
Fiskars ärevördiga Magasin har i tiden använts som sädesmagasin. I sommar används alla tre våningarna för att presentera inspirerande formgivning, föremål och utrymmen som hör ihop med matkultur såväl till vardags som till fest. Ställningstaganden, dukningar, köksredskap, hållbar utveckling och bildkonst.
Utställningen Oas och flytande trädgårdar lyfter fram teman som ger begreppet formgivning en vidare betydelse och som förstärker den fysiska miljöns betydelse för det sociala välbefinnandet i Fiskars bruk. Utställningens namn är en metafor för den trygghet, som via hållbar utveckling och ett etiskt förhållande till naturen kan uppstå på en plats, vars rötter ligger långt tillbaka i historien.
När smeden och ljuskonstnären möts, börjar metallen skina.
Som utgångspunkt för vårt arbete ligger utnyttjandet av gruppens medlemmars kunnighet inom olika fält och samarbete över gränser för profession och material. Namnet Järnfruarna hänvisar till skrotjärn, vilket ses i flera verk. Det hänvisar även till en användning av material på ett fördomslöst sätt, såsom kombinering av porslin och ljus.
Andelslaget i Fiskars ordnar på sommaren en exceptionellt betydelsefull utställning: den första stora utställningen i Finland som presenterar verktyg, deras evolution och egenskaper.
Rumsliga platser syftar på ett begrepp enligt vilket varje plats har sin specifika historia och ingen plats är neutral. Är rummet bara rum eller går det att närma sig det på olika sätt beroende på de sammanhang där vi upplever det eller på det syfte/tema som bildat utgångspunkten för hur rummet skapats och vilka särdrag det fått? Rumsbegreppet har numera blivit prismatiskt. Det kan studeras ur ett brett sortiment perspektiv, beroende på såväl våra individuella psykisk-fysiska erfarenheter som rummets sociala, kulturella, rituella m.m. syfte. Rummet hör till bildkonstens centrala begrepp, och det sätt på vilket det uppfattas och används beror såväl på en vidare kulturell referensram som på bildkonstens egna traditioner.
”Ungdomens åsikter om konstens betydelse är värda att notera, eftersom en majoritet anser att konst inte behöver vara nyttig och istället ser den som ett värde i sig” (Ungdomsbarometern 2009)
Konst är en metod för att utforska omvärlden. Den erbjuder upplevelser, överraskningar, humor, välbekanta ting och förhoppningsvis nya perspektiv. Dagens unga – framtidens vuxna – behöver både verktyg och erfarenheter som hjälper dem att begripa en fragmentarisk och allt mer komplicerad värld.
Design Village Fiskars i Joensuu: konsthantverk, design och bildkonst från Fiskarsin Bruk
Andelslaget hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars är en enastående sammanslutning vars alla medlemmar lever och verkar i Fiskars Bruk i västra Nyland. Andelslaget grundades år 1996 och har vid det här laget 119 medlemmar. Året om ordnar de högklassiga utställningar i Fiskars där de presenterar hantverk, formgivning och bildkonst.
Återseende är en viktig del av projekt Nordic Delight, som handlar om gestaltning, definition, berättelse och makt knuten till plats och identitet på nordisk landsbygd. Ett långsiktigt arbete för framtid och överlevnad. Nordic Delight är en vidareutveckling av temat Rural form, ett samarbete mellan finnbygder i Sverige och svenskbygder i Finland som tidigare resulterat i projekt Gästabordet mm.
Mänskligheten har fängslats av hemligheter och mysterier i tusentals år. De har inspirerat både konstnärer och vetenskapsmän som i sin tur har gett upphov till nya mysterier. Nyfikenhet och intresse för det okända är drag som är utmärkande för den kreativa människan. Genom tiderna har konstnärer och hantverkare fångat dolda betydelser och hemligheter i sina verk. Det kan handla om kunskap, färdigheter, metoder, formler eller ett kodat språk, som är tillgängligt bara för den invigda. En hemlighet kan vara så förvillande att den övergår allt mänskligt förstånd eller måhända är den avsiktligt fördunklad. Ett ord som är förbundet med det avsiktligt återhållna eller förtigna – någonting som inte ges offentlighet eller är ytterligt privat.
Andelslaget hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars arrangerar en utställning som presenterar Ariadna Donners, Mira Donner-Spitz och Mikael Spitz produktion. Det handlar om en kombination av stora gobelänger och Billnäs-kontorsmöbler.
I 2010 års sommarutställning TRÄ VERK! bygger andelslaget hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars vidare på sin tradition av materialbaserade utställningar genom att lyfta fram ett enda material, träet och skogen, i all sin mångfald. Temat för denna träutställning börjar i skogen och slutar i verk och förnödenheter som utvunnits ur den. Andelslaget har arrangerat högklassiga och omfattande utställningar i Fiskars bruk sedan 1994.
Andelslaget hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars arrangerade vintern 2008-2009 utställningen Glimten i ögat i Fiskars bruk. För sommaren 2010 har nu andelslaget och Kulturhuset Ängeln i Katrineholms kommun tillsammans arrangerat utställningen till årets sommarutställning i Katrineholm.
Synvinklar på Fiskars Bruk som levnadsmiljö
Idé och utförande: skulptör Sirpa Kolu
I utställningen ligger tyngdpunkten på till serietillverkning anpassbara såväl nya som redan klassiska föremål och produkter. Det inbegriper också hantverksprodukter som är avsedda för serieframställning i begränsad skala.
I ett givet material är dess förflutna och historia ofrånkomligen alltid närvarande. I textilmaterial är innebörden av detta förflutna ofta så mänskligt, förtroligt och lättolkat att den nästan på ett obemärkt sätt, i smyg, lockar till en begrundan av karaktären i föremål och figurer.
* arkiverad enbart som finsk version
SKRI.N 31.11.2008−26.4.2009, Kopparsmedjan, Fiskars
Howard Smith –Fest 45 5.10.−23.11.2008, Kopparsmedjan, Fiskars
Simpelt liv 11.5.-28.9.2008, Kopparsmedjan, Fiskars
Tulessa syntynyt 11.5.-28.9.2008, Magasinet, Fiskars
Glimten i ögat24.11. – 27.4.2008, Kopparsmedjan, Fiskars
Motiv 7.10. – 18.11.2007, Kopparsmedjan, Fiskars
Synvinklar 13.5. – 30.9.2007, Kopparsmedjan, Fiskars
Transparent 13.5. – 30.9.2007, Magasinet, Fiskars
Kniv och sabel 4.2. – 29.4.2007, Kopparsmedjan, Fiskars
Ljus & Ljud & Vladimir Tarasov25.11.2006 – 28.1.2007, Kopparsmedjan, Fiskars
Hemåt 8.10. – 19.11.2006, Kopparsmedjan, Fiskars
REMIX 14.5. – 1.10.2006, Kopparsmedjan, Fiskars
Skörd 14.5. – 1.10.2006, Magasinet, Fiskars
Jaakko Pakkala 19.3. – 30.4.2006, Kopparsmedjan, Fiskars
KONCEPTDESIGN 22.1. -12.3.2006, Kopparsmedjan, Fiskars
NAMED 28.11.2005 – 8.1.2006, Kopparsmedjan, Fiskars
SNICKARE Rudi Merz och Kari Virtanen 16.10. – 20.11.2005, Kopparsmedjan, Fiskars
Labyrint 8.5-2.10.2005 Kopparsmedjan, Fiskars
Krafter 8.5-2.10.2005 Magasinet, Fiskars
Rutsuko Sakata 25.3-24.4.2005 Kopparsmedjan, Fiskars
Designer: no name 16.1-20.3.2005 Kopparsmedjan, Fiskars
Granfest 28.11.2004-9.1.2005 Kopparsmedjan, Fiskars
24 LUCKOR 1.12.-24.12.2004 omgivningen, Fiskars
Ron Nordström PLAY 17.10.-19.11.2004 Kopparsmedjan, Fiskars
Keramik 2004 9.5.-3.10.2004 Kopparsmedjan, Fiskars
Vit 9.5.-3.10.2004 Magasinet, Fiskars
Masurbjörk 21.3.-25.4.2004 Kopparsmedjan, Fiskars
Q – Designing the Quietness* 1.2–14.3.2004 Kopparsmedjan, Fiskars
LJUS 12.10-18.1.2004 Kopparsmedjan, Fiskars
10. Utställningen* ‘Fria händer’ 11.5-28.9.2003 Magasinet, Fiskars
Retro* 11.5-28.9.2003 Kopparsmedjan, Fiskars
Unik 2002 12.5-29.9.2002 Kopparsmedjan, Fiskars
FinDesignNow-02 12.5-29.9.2002 Magasinet, Fiskars
Metall 2001 13.5-30.9.2001 Kopparsmedjan, Fiskars
7+1=8. Utställningen ‘Barn’ 13.5-30.9.2001 Magasinet, Fiskars
Träets Tid 1997-2000 14.5-1.10.2000 Kopparsmedjan, Fiskars
7. Utställningen ’Hotell’ 14.5-1.10.2000 Magasinet, Fiskars
Nomad – miljökonstutställning sommaren 1999 Fiskars bruk
6. Utställningen ‘Fest’ 16.5-3.10.1999 Kopparsmedjan, Fiskars
Savesta syntynyt -keramikutställning 17.5-30.8.1998 Magasinet, Fiskars
5. Utställningen ‘Prosess’ 17.5-4.10.1998 Kopparsmedjan, Fiskars
Valo reflecting Finnish Culture 16.11.1997-1.1.1998 Barbican Centre, London
Asko-Avonius Priset 1997 19.5-5.6.1997 Design Forum, Helsingfors
Pappersutställningen ’Fiber’ 18.5-31.8.1997 Kopparsmedjan, Fiskars
4. Utställningen ‘Vuoropuhelu ja yhteistyö’ 18.5-31.8.1997 Magasinet, Fiskars
’97 NuortenForum Young Forum 19.2-6.4.1997 Design Forum, Helsingfors
Fiskars Bruksgalleri på Artek 26.11-1.12.1996 Helsingfors
Träets Tid 25.5-31.9.1996 Kopparsmedjan, Fiskars
3. Utställningen ‘Förvaring och tillvaratagande’ 25.5-15.9.1996 Magasinet, Fiskars
Fiskars Bruksgalleri i Höganäs Museum 11.5-9.6.1996 Höganäs
2. Utställningen ’Naturmaterial’ 7.5-1.10.1995 Kopparsmedjan, Fiskars
Design Finlandais, Musée d’art contemporain 21.4-19.6.1995 Nizza
1. Utställningen ‘Naturen i Fiskars’ 18.6-25.9.1994 Kopparsmedjan, Fiskars