I tid och rum

Kopparsmedjan, Fiskars
3.10.-21.11.2010

Andelslaget hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars arrangerar en utställning som presenterar Ariadna Donners, Mira Donner-Spitz och Mikael Spitz produktion. Det handlar om en kombination av stora gobelänger och Billnäs-kontorsmöbler.

Ariadna Donner (f. 1946) ser gärna ett samband mellan gobelängvävnad och skrift. Hennes dagböcker bevarar de dagliga intrycken och därifrån glider de också ofta in i bildväven. Flere av hennes verk kan karakteriseras som gobelängdagböcker, där konstnärens djupaste tankar kommer till uttryck på textilens yta. Sålunda återspeglas t.ex. barnbarnens födslar och andra alldagliga händelser i hennes arbeten. Ariadna Donner väver sina textilverk i en vävstol som är 3 meter hög. Hennes teknik baserar sig på turkisk kelim-tradition. Gobelängerna är vanligen stora, t.ex. 2,5 m x 2 m. Donner har fått ett antal nationella och internationella pris samt utmärkelser. Hon har bl.a. varit Ornamos årets konsthantverkare 2002 och Uleåborg läns konstpristagare år 2007.

De traditionella Billnäs-kontorsmöblerna påminner oss om hållbarheten och gångna tider. De är tillverkade av Mikael Spitz (f. 1969) och Mira Donner-Spitz (f. 1973). Hållbarheten baserar sig på de traditionella möblernas tillverkningssätt och materialval. De två hantverkarnas arbeten är en hyllning till den traditionella möbelkulturen vid Fiskars bruk. Snickarmästare Mikael Spitz från Tyskland bosatte sig i Fiskars år 1998 då han anställdes vid Nikari Oy. Numera arbetar han som självständig företagare. Han avlade sin snickarmästarexamen i Tyskland där han som lärling, gesäll och mästare genomgick det traditionella utbildningssystemets stadier. Mikaels verkstad värnar om de anrika Billnäs-kontorsmöblernas kontinuitet. Mira Donner-Spitz arbetar som möbeltapetserare och skådespelare. Hon utför sina arbetsinsatser vid familjeföretaget. Utställningsmöblernas tapetsering är utförda av henne.

De utställda konstverken och möblerna är resultat av ett digert utvecklingsarbete med tonvikt på långvarig beständighet. ’I tid och rum’ -utställningen är också ett manifest för en ostörd, fridsam och hållbar tillvaro.

to-top