Ajassa ja huoneessa

Kuparipaja, Fiskars
3.10.-21.11.2010

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan syyskauden näyttely esittelee Ariadna Donnerin, Mira Donner-Spitzin ja Mikael Spitzin tuotantoa. Yhteisnäyttelyssä yhdistyvät suuret kuvakudokset Billnäs-konttorikalusteisiin.

Ariadna Donner (synt. 1946) vertaa mielellään gobeliinin kudontaa kirjoittamiseen. Vaikutelmia kerätään päiväkirjaan, josta ne usein myös siirtyvät tekstiiliteokseen. Monet hänen töistään ovat kuvakudospäiväkirjoja, joista taiteilijan syvät mietteet nousevat näkyville tekstiilin pinnassa. Lastenlasten syntymät ja muut elämän tapahtumat heijastuvat töissä. Ariadna Donnerin tekstiiliteokset valmistetaan 3,5 metrisillä pystykangaspuilla. Hänen käyttämänsä tekniikka on pohjoismaisessakin mittakaavassa ainutlaatuinen. Kuvakudokset ovat useimmiten suurikokoisia kuten esim. 2,5 x 2 m. Donner on saanut lukuisia tunnustuksia teoksistaan mm. Ornamon Vuoden käsityöläinen 2002 ja Oulun läänin taidepalkinto 2007.

Mikael Spitzin (synt. 1969) ja Mira Donner-Spitzin (synt. 1973) perinteiset Billnäs-konttorikalusteet muistuttavat kestävyydestä ja menneestä ajasta. Kestävyys perustuu perinteisten huonekalujen valmistustapaan ja materiaalivalintoihin. Molemmat kunnioittavat töillään Fiskarsin ruukin alueen omaa perinteistä huonekalukulttuuria. Mikael Spitz on Fiskarsiin vuonna 1998 muuttanut saksalainen puuseppämestari. Hän tuli aikoinaan töihin Nikari Oy:öön ja on sittemmin toiminut itsenäisenä yrittäjänä. Mestariopintonsa hän suoritti Saksassa perinteistä oppipoika-kisälli-mestari -koulutusta noudattaen. Verstaan motiivina on vanhojen Billnäs-konttorikalusteiden tuotannon jatkaminen. Mira Donner-Spitz on ammatiltaan verhoilija/näyttelijä ja hän työskentelee perheyrityksessä. Näyttelyssä on esillä hänen verhoilemiaan kalusteita.

Kaikki näyttelyn teokset ja huonekalut ovat syntyneet pitkän kehitystyön tuloksena kestämään vuosikymmeniä. Näyttely on myös kannanotto kiireettömyyden ja kestävyyden puolesta.

to-top