Meistä

Raaseporissa, Fiskarsin historiallisessa rautaruukissa vuonna 1996 perustettu Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma on yksi Suomen vanhimpia toiminnassa olevan taiteilijaosuuskuntia. Onoman 143 jäsentä edustavat kymmeniä eri muotoilun, taiteen ja käsityön aloja ja jokainen heistä joko asuu tai työskentelee Fiskarsissa.

Osuuskunta sai alkunsa aikana, jolloin Fiskars Oyj Abp:n teollisuus oli siirtymässä muualle ja ruukki tarvitsi kipeästi elonkipinää. Silloinen yhtiön varatoimitusjohtaja Inko Lindberg lähestyi useita luovien alojen ammattilaisia ja kutsui heitä ruukkiin asumaan ja valjastamaan tyhjilleen jääneet teollisuustilat omiksi ateljeikseen ja verstaikseen. Ja niin alkoi ainutlaatuinen tarina.

Tämän poikkeuksellisen luovan yhteisön jäsenet toteuttavat työssään kestävän kehityksen periaatteita, eläen harmoniassa ympäröivän luonnon, merkittävän teollisuushistorian ja nykypäivän teknologisten innovaatioiden kanssa.

Onoman näkyvin toimintamuoto on vuosittainen korkeatasoinen kesänäyttelytoiminta. Kuratoidut ja usein kansainväliset näyttelykokonaisuudet ovat Fiskarsin ruukin näkyvin vuosittainen tapahtuma. Jäsenillä on myös oma kivijalkamyymälä, ONOMA Shop , joka sijaitsee ruukin sydämessä, Tornikellorakennuksessa. Fiskars AiR on Onoman alaisuudessa 15 vuotta toiminut kansainvälinen taiteilijaresidenssi.

to-top