Näyttelyt

Hauras – vahvasti paikallisten tekijöiden näköinen näyttely
Kuparipaja, Fiskars
16.6.-1.9.2024
ma-su 11-18

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma juhlii 30-vuotista näyttelytoimintaansa osana kolmatta Fiskars Village Art & Design biennaalia

Hauras -näyttelyllä juhlistetaan Onoman 30-vuotista taivalta. Tällä kertaa on haluttu korostaa paikallisuutta ja kuraattori Marja Sakari onkin kutsunut mukaan vain paikallisia taiteilijoita, sekä kansainvälisen taiteilijaresidenssin Fiskars AiR.n vieraita vuosien varrelta. Vuoden 2024 näyttelyn teema johdattaa ajatukset yhtä hyvin maailmanpolitiikan ja luonnon kuin yleisemmin elämän haurauteen.

Fiskarsin taiteilijoiden ja käsityöläisten muodostama kyläyhteisö voidaan nähdä löyhästi luovuuden ympärille muotoutuneena hauraana rakenteena, mutta samalla se on osoittautunut hämmästyttävän sitkeäksi ja voimakkaaksi. Fiskarsin historia, luonto, käsityöläisyyden perinne, edulliset työtilat sekä rauhallinen ja inspiroiva ympäristö olivat niitä tekijöitä, jotka vetivät ja edelleen vetävät puoleensa erilaisia taiteilijoita. Ihmisiä on tullut ja mennyt, mutta taide ja luovuus ovat edelleen läsnä. Lue lisää

Bibi’s bazaar – luovasti langoilla
Kupru Galleria
25.11.-30.12.2023
La-su 12-16

Bibi’s bazaar
Luovasti langoilla – lanka-aiheisia teoksia.
Näyttelyn avajaiset la 25.11.2023 klo 12-16. Kupru Galleria, paja-aukio, Fiskars
Näyttely on auki 30.12. saakka la-su 12-16.

Tervetuloa!

Mukana:
Milvi Pesari @milvipesari
Piitu Nykopp @piitun
Lulu Halme @halmelu
Deepa Panchamia
Theresa Storbacka @theresastorbacka
Laura Hallantie @lhallant
Anna Ulff @annaulff
Jenni Mikkonen @jennimikko
Tipukonvehti @tipukonvehti

Sekä
Fiskars AiR-artist residency artists for November 2023 @fiskarsair
Bella Deary @bella_frances
Nicholas Tossmann @nicholastossmann

CHAPTER 1 / LUKU 1
Kupru galleria
2.9.-30.9.2023
Ti-Su klo 12-17

CHAPTER 1 / LUKU 1 – näyttely avaa kahden toimijan, MAKE Southwestin ja Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoman yhteistyön Kupru galleriassa, Fiskarsin ruukissa.

Näyttely on auki ti-su 3.-30.9.2023.

Vuoden 2023 alkupuolella MAKE Southwestin edustajat ottivat yhteyttä Onoman toiminnanjohtaja Matleena Kalajokeen ja näyttelytuottaja Jouni Virtaseen. MAKE Southwest keskittyy promoamaan lounais-englantilaista taidekäsityötä ja muotoilua. Organisaation toimitusjohtaja Laura Wasley ja näyttelypäällikkö Flora Pearson olivat kuulleet Onoman ainutlaatuisesta yhteisöstä ja miten se resonoi heidän organisaationsa toimintamallin ja historiallisen sijainnin kanssa. MAKE Southwest sijaitsee Bovey Traceyssä, Devonissa lähellä upeaa Dartmoorin luonnonsuojelualuetta.

MAKE Southwest on tunnettu nykymuotoilun ja käsityön näyttelykeskuksena, sekä johtavana käsityökasvatuksen hyväntekeväisyystoimijana. Organisaatio on perustettu pienen paikallisen tekijäjoukon toimesta1955 alun perin nimellä Devon Guild of Craftsmen. Joukkoa johti tuolloin Edward Baly, innokas paikallisen käsityön puolestapuhuja ja käsityöläinen itsekin. Vuonna 1986 organisaatio osti historiallisen Riverside Millrakennuskompleksin (vanha mylly) perustaakseen siinä ainutlaatuisen näyttely- ja opetustoiminnan keskuksen, jossa myös myydään ja esitellään runsaan 250 tekijäjäsenen käsityötä ja muotoilua.

Onoma, Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta rekisteröitiin vuonna 1996 ja se on tuottanut korkeatasoisia näyttelyitä jo vuodesta 1994 alkaen, sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Osuuskunnan 143 jäsentä työskentelevät ammatikseen kymmenillä eli taiteen, käsityön, muotoilun ja kulttuurin alueilla käyttäen työssään lukuisia eri materiaaleja ja tekniikoita. Osuuskunta on pyörittänyt jäsenten omaa taidekäsityömyymälää ONOMA Shopia historiallisessa Fiskarsin rautaruukissa jo yli 25 vuoden ajan, sekä vastaa myös paikallisen Fiskars Air- taiteilijaresidenssin toiminnasta.

Fiskarsin ruukki perustettiin vuonna 1649 ja se on samalla myös Suomen suurimman pörssiyhtiön, Fiskars Groupin koti ja kotimaisen teollisuuden alkulähde. Onoma perustettiin aikana, jolloin teollisuuden tarpeiden kasvun myötä monet ruukin kiinteistöt olivat jääneet liian pieniksi ja kylä tyhjeni kovaa vauhtia. Silloinen yhtiön varatoimitusjohtaja Ingmar Lindberg sai näyn, jonka kautta hän ymmärsi, että kutsumalla luovia ihmisiä elämään ja yrittämään vanhaan ruukkimiljööseen se saisi kaipaamaansa elinvoimaa jatkaa ja kehittyä. Ja siitä alkoi osuuskunnan tarina.

 

Vuoden 2023 alussa MAKE Southwest oli etsinyt luovia kumppaneita kansainvälisesti, joiden kanssa he voisivat toteuttaa näyttelyvaihtoprojekteja ja muuta yhteistä toimintaa. Ensimmäisen etätapaamisen jälkeen oli selvää, että luontaista synergiaa ja useita samankaltaisuuksia toimintamalleissa organisaatioiden väliltä löytyi välittömästi. Syntyi ajatus aloittaa yhteistyö.

Ensimmäinen yhteinen näyttely – toivoaksemme ensimmäinen monista – on nimeltään LUKU 1 ja se symboloi yhteistyön alkua. Esittelemme tässä näyttelyssä töitä yhteensä kahdeksalta tekijältä:

 • Sally Baldwin, tekstiilitaiteilija
 • Lulu Halme, kuvataiteilija, graafinen suunnittelija
 • Barton Hargreaves, taiteilija ja taidegraafikko
 • Tiina Karimaa, kuvanveistäjä
 • Peter Lanyon, märkäpuun sorvaaja ja huonekalujen valmistaja
 • Syann Van Nitfrik, keraaminen suunnittelija, koruseppä
 • Riitta Talonpoika, keramiikkataiteilija
 • Imogen Taylor-Noble, keramiikkataiteilija

Arto Vuohelaisen näyttely – Olla vai ei – To be or not
Kupru galleria
1.8.-13.8.2023
ma-su klo 11-18

1.8. Kupru galleriassa, Fiskarsissa alkavan näyttelyni nimi on Olla vai ei – To be or not.

Ajatuksena yksityisyys. Kasvomme tunnistetaan ja voimme olla osa tekoälyn luomaa todellisuutta, jota ei oikeasti ole olemassa ja jossa emme välttämättä halua olla osallisena.

Paljastammeko liikaa itsestämme sosiaalisessa mediassa samalla kun sosiaalinen media sensuroi meitä. Mitä voimme näyttää itsestämme? Peitänkö kaiken?

Toisaalta on kaksinaismoralistista että esim. instagramissa tulee peittää alastomuudessa nännit, häpykarvoitus ja erogeeniset alueet jopa taiteesta, kun voit vapaasti selata pornoa netissä. Missä kulkee raja? Kuviini olen halunnut tuoda ennakkosensuuria ja nähdä se osana todellisuutta.

-Arto Vuohelainen

KOSKETUKSISSA – IN TOUCH – Outi Karikiven näyttely
Kupru galleria
1.8.-13.8.2023
ma-su klo 11-18

Valokuvainstallaatio ÄIDINPOIKA käsittelee äänen, valokuvan ja esineiden avulla sitä samalla katoavaa että ikuista, mutta muistinvaraista hetkeä, jolloin kaksi toisilleen läheistä ihmistä kohtasi hetkessä. Itse neljän pojan äitinä tarkastelen aihetta menettämisen, läheisyyden, etäisyyden, lämmön, viileyden, luottamuksen, erkanemisen ja luopumisen kautta. JOSKUS JONKUN KOTI tarkastelee myös menettämistä, luopumista, mutta myös toiveita ja elämän rakentamista. Valokuvaajana pyrin kuvattavan ja kuvaajan hiljaiseen vuorovaikutukseen, josta syntyy juuri siihen hetkeen pysähtynyt kuva – valotettu elämä.

KUPRUGALLERIA FISKARS 1.8. – 13.8.2023

AVOINNA MA-SU 11-18

KUPARIVASARANTIE 5 PAJA-AUKIO

 

Y H T E Y S – näyttely, MINJA KOLEHMAINEN & MOBILE WORKSHOP
Kupru galleria
19.7.-30.7.2023
ma-su klo 11-18

Y H T E Y S -näyttely tutkii yhteyttä minuuden ja luonnon välillä. Näyttely koostuu taiteilija ja puuseppä Minja Kolehmaisen käsinveistetyistä puisista teoksista, installaatioista, ajatuksista ja ennen kaikkea tunteista. Valtameri, rannat ja mielen tutkiminen ovat toimineet monien teosten inspiraationa.

 

“Yleensä löydän itseni merestä, hiekkarannoilta sekä kallioilta tutkimassa muotoja ja tekstuureita. Meren läsnäolo luo yhteyden itseeni ja luontoon sekä tuo rauhaa, järjestystä ja lohtua. Aika pysähtyy. Nämä hetket ovat arvokkaita ja meditatiivisia. Näitä tunteita ja hetkiä luon puun pintaan ja välitän niitä muille rohkaisten ottamaan yhteyden itseen ja luontoon.“

 

Tervetuloa Y H T E Y S -näyttelyyn kokemaan Minja Kolehmaisen taidetta ja tapaamaan hänet henkilökohtaisesti. Kolehmainen avaa ovensa mieleensä sekä omaan kotiinsa/työtilaansa, liikkuvaan mobiiliverstaaseen, olet lämpimästi tervetullut.

 

Seuraa taiteilijan matkaa:

Instagram: @minjakolehmainen

www.minjakolehmainen.com

 

KUPRU GALLERIA: Kuparivasarantie 5, Paja-aukio, Kuparipajan kivijalka, 10470 Fiskars

 

Jos kysyttävää, soita tai laita viestiä Minjalle

+358 40 723 5758

Merestä – Tales from the Sea, Maaretta Krohn
Kupru galleria
5.7.-16.7.2023
ma-su klo 12-18 (suljettu tiistaina 11.7)

Merestä – Tales from the Sea

Maaretta Krohn

Installaatioita ja maalauksia äänimaisemassa

 

Itämeri on yksi maailman suurimmista murtovesialtaista, ja sellaisena ainutlaatuinen elinympäristö siinä asuville eliöille.

Näkyvät roskat, kelluvat sekä meren pohjaan uponneet… kosmetiikkateollisuudessa käytetyt mikrokokoiset muovikuulat ja kaikki muu mereen kuulumaton tavara ovat luomassa Itämereen uutta, väärää elinympäristöä. Meren pieneliöt, kalat, hylkeet sekä linnut syövät muovia ja muuta roskaa sekä takertuvat haamuverkkoihin.

Vedenalainen ääni kiehtoo; emme normaalisti kuule sitä ja se on kuitenkin läsnä.

Pyöriäisten puhe häviää laivojen ja veneiden moottoreiden jylinään. Kuinka kalat selviävät vieraista ääniaalloista?

 

Ymmärrämmekö tänään enemmän kuin eilen, huomenna enemmän kuin tänään?

Ymmärrämmekö, toimimmeko ajoissa? Itämerellä on kiire.

Kupru galleria

Kuparivasarantie 5 (karttalinkki)

Avoinna 5.-16.7.2023,

ma-su, klo 12-18 (tiistaina 11.7 suljettu)

Vapaa pääsy

 

 

Kesänäyttelyn Arts & Crafts and Rabbit Holes taiteilijat julki
Kuparipajan näyttelysalit ja ulkoalueet
21.5.-10.9.2023
ma-su klo 11-18

Fiskarsin kesänäyttelyiden taiteilijat julki

Fiskarsin upea näyttelyiden täyteinen kesä lähestyy kovaa vauhtia ja näyttelytuotannoissa ollaan jännittävän vaiheen äärellä, kun pääsemme julkaisemaan näyttelyihin osallistuvien taiteilijoiden nimet.

 

Onoman kesänäyttely Arts & Crafts and Rabbit Holes 21.5.-10.9.2023

 

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan, Onoman, kesänäyttelyssä Arts & Crafts and Rabbit Holes tullaan näkemään ja kokemaan rohkeaa ja ennakkoluulotonta taidetta yhteensä 48:ltä taiteilijalta.

Näyttelyn teema liikkuu todellisuuden vääristymien äärellä ja tutuksi koetut arkipäiväisetkin asiat esittäytyvät uudella ja kiinnostavalla tavalla näyttelyvieraalle.

“Näyttelyssä on mukana taiteilijoita runsaasti ja näyttelystä tulee hyvin kokemuksellinen, moniaistinen ja monitaiteinen. Valkoisen salin teoksia yhdistää vahva tilallisuus ja esillä tulee olemaan mm. media- ja äänitaidetta, installaatioita, maalauksia ja grafiikkaa. Mustan salin puolella korostuvat veistokset, jotka keskustelevat tilan arkkitehtuurin ja toistensa kanssa. Lasihuoneeseen sijoittuva taideteos rikkoo ulko- ja sisätilan välisen rajapinnan ja esitystaiteen kokonaisuus ja ulkotiloihin sijoittuvat teokset avaavat teeman kokemiseen uusia tasoja. Näyttelyarkkitehtuurissa korostuu tilallinen vastakkainasettelu kahden näyttelysalin välillä, jolloin myös ihmisen kokemus tilasta muuttuu.” kuvailee näyttelyn kuraattori Kirsi Pitkänen.

 

Arts & Crafts and Rabbit Holes näyttelyyn osallistuvat taiteilijat:

 

 • Työryhmä: Päivi Alajuntti & Leena Hurri
 • Daniel Enckell
 • Petri Eskelinen
 • Ilmari Gryta
 • Lulu Halme
 • Timo Heino
 • Kaisa Huotari
 • Pekka Juhani Ijäs
 • Marko Kaiponen
 • Leena Kangaskoski
 • Työryhmä: Tinja Kari, Sara Moayed, Yaiza Hernandez, Olli Kari
 • Työryhmä: Susanna Louneva, Anu Mykrä, Tiina Karimaa, Tiina Vaskivaara, Annamari Karjalainen
 • Riikka Latva-Somppi
 • Työryhmä: Johanna Matruka & Anna Sevchenko
 • Laura Merz & Rudi Merz
 • Erica Mena
 • Risto Musta
 • Timo O. Nenonen
 • Ron Nordström
 • Stefan Nyström
 • Työryhmä: Deepa Panchamia & Robin Brandt
 • Anssi Pulkkinen
 • Taneli Rautiainen
 • Antti-Ville Reinikainen
 • Työryhmä: Aapo Repo & Anu-Anette Varho
 • Sami Ryhänen
 • Tatu Rönkkö
 • Annatuuli Saine
 • Taru Samola
 • Jukka Silokunnas
 • Jonna Suurhasko
 • Tommi Toija
 • Jarno Vesala
 • Työryhmä: Karin Widnäs & Viivi Varesvuo
 • Katja Öhrnberg

 

Lisätiedot: Kuraattori Kirsi Pitkänen tai näyttelytuottaja Jouni Virtanen

Onoman kesänäyttely 2023 Arts & Crafts and Rabbit Holes
Kuparipajan näyttelysalit ja ulkoalueet
21.5.-10.9.2023
ma-su klo 11-18

Onoman kesänäyttely todellisuuden vääristymien äärellä

Fiskarsin käsityöläisten muotoilijoiden ja taiteilijoiden ja osuuskunta Onoman 29. (kahdeskymmenesyhdeksäs) kesänäyttely, Arts & Crafts and Rabbit Holes, avautui  21.5.2023 ja pysyy avoinna aina 10.9.2023 asti. Näyttely on surrealistinen, moniaistinen ja monitaiteellinen näyttely- ja tapahtumakokonaisuus Fiskarsin Kuparipajalla ja sen ympäristössä.

Tämän vuoden rohkea näyttely esittelee kotimaisia taiteen kärkinimiä niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Näyttelyn teemana on arjen ja todellisuuden vääristymät. Tätä teemaa lähestytään monelta kantilta ennakkoluulottomasti.

”Tuleva näyttely tulee pitämään sisällään runsaasti kotiin ja kodin esineistöön liittyvää tematiikkaa epätodellisella twistillä. Näyttelyssä on koettavissa pysäytettyjä hetkiä, jotka kuljettavat näyttelykävijöitä tunnelmasta toiseen. Näyttelyn teokset käsittelevät ihmisenä olemista osana toisinaan kaoottistakin maailmaa ja arkea. Toisaalta osa teoksista käsittelee ihmisen ja luonnon välistä suhdetta ja siihen liittyvää katoavaisuutta. Ulkotilaan sijoittuvat teokset ja näyttelyyn liittyvä esitystaiteen kokonaisuus noudattavat samaa, surrealistista tematiikkaa, jotka toivottavasti saavat katsojat tarkastelemaan ympäristöään uudella tavalla.”

Näyttelyarkkitehtuuri muodostaa merkittävän visuaalisen ja sisällöllisen osan näyttelyä ja se leikittelee ihmisen mittakaavalla, tilakokemuksella ja kontrasteilla. Teokset sijoittuvat näyttelytilojen lisäksi mm. ulkotiloihin. Näyttelyn osana on esitystaiteen kokonaisuus, joka levittäytyy näyttelytilojen lisäksi ympäri Fiskarsin ruukkia.

Kesänäyttelyn kuraattoriksi on kutsuttu Jyväskylässä asuva kuvataiteilija ja taidekonsultti Kirsi Pitkänen. Pitkänen on keskittynyt omassa taiteellisessa työssään erityisesti performanssi- ja installaatiotaiteeseen ja hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Shanghain maailmannäyttelyssä, ANTI Contemporary art festivalilla, kansainvälisessä SLUSH-tapahtumassa sekä Mäntän kuvataideviikoilla. Tällä hetkellä hän on keskittynyt koordinoimaan ja kuratoimaan erityisesti rakennettuun ympäristöön toteutettuja julkisen taiteen hankkeita, jota kautta hän vastaa  laajoista taiteellisista kokonaisuuksista esimerkiksi Jyväskylän Kankaan alueella sekä Hämeenlinnan Ahveniston sairaalan hankkeessa. Toimiessaan visuaalisten taiteiden läänintaiteilijana 2014-2016 Pitkänen järjesti myös kaupunkitilaan sijoittuvia, monitaiteellisia tapahtumia, joissa hän toimi sekä taiteellisena johtajana että vastaavana tuottajana. Pitkänen hallitsee hyvin suurten kokonaisuuksien konseptoinnin, joka on pohjana myös vuoden 2023 kesänäyttelylle ja sen näyttelyarkkitehtuurille.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat:

Työryhmä: Päivi Alajuntti & Leena Hurri, Daniel Enckell, Petri Eskelinen, Ilmari Gryta, Lulu Halme, Timo Heino, Kaisa Huotari, Pekka Juhani Ijäs, Marko Kaiponen, Leena Kangaskoski, Työryhmä: Tinja Kari, Sara Moayed, Yaiza Hernandez, Olli Kari, Työryhmä: Susanna Louneva, Anu Mykrä, Tiina Karimaa, Tiina Vaskivaara, Annamari Karjalainen, Riikka Latva-Somppi, Työryhmä: Johanna Matruka & Anna Sevchenko, Työryhmä: Laura Merz & Rudi Merz, Erica Mena, Risto Musta, Timo O. Nenonen, Ron Nordström, Stefan Nyström, Työryhmä: Deepa Panchamia & Robin Brandt, Anssi Pulkkinen, Taneli Rautiainen, Antti-Ville Reinikainen, Työryhmä: Aapo Repo & Anu-Anette Varho, Sami Ryhänen, Tatu Rönkkö, Annatuuli Saine, Taru Samola, Jukka Silokunnas, Jonna Suurhasko, Tommi Toija, Jarno Vesala, Työryhmä: Karin Widnäs & Viivi Varesvuo, Katja Öhrnberg.

Kesänäyttelyn työryhmä: Kuraattori Kirsi Pitkänen, näyttelyarkkitehti Lea Sarasjoki, näyttelygraafikko Lulu Halme ja näyttelytuottaja Jouni Virtanen.

Lisätietoja:

Kuraattori Kirsi Pitkänen   +358503387705

näyttelytuottaja Jouni Virtanen +358440277606

 

Onoman kesänäyttely

Arts & Crafts and Rabbit Holes

21.5.-10.9.2023, päivittäin klo 11-18

Liput: 6€ / 10€

Ryhmäopastus 80€

Fiskarsin Ruukki, Kuparipajan näyttelysalit ja ulkoalueet, Kuparivasarantie 5, 10470 Fiskars

Varaukset I Bokning I Booking
 / +358 50 440 3727

www.onoma.fi/nayttelyt
www.instagram.com/onomasummerexhibitions 
www.facebook.com/onomafiskars

www.fiskarsvillage.fi

 

 

 

 

Hidden – aistien muodot
Kuparipaja
22.5.-4.9.2022
joka päivä klo 11-18

Kesänäyttelymme lähestyy moniaistisuutta taiteen, muotoilun ja käsityön keinoin.

Kaikessa mitä teemme ja koemme, olemme yhteistyössä aistiemme kanssa. Tiedostaen ja tiedostamatta. Kun jokin tärkeä aistimme hiipuu, särkyy, häviää tai muuten temppuilee, tulevat toiset aistit avuksi korjaamaan kokonaisuutta. Silloin huomaamme kuinka moniaistisuus toimii ja on täydellinen kokonaisuus ihmisen henkisen ja fyysisen toiminnallisuuden ja tasapainon kannalta. Tätä täydellistä kokonaisuutta on monenlaista. Sen yksilöllisyys ja uniikkius on hyvin kiehtovaa.”

Nopean digitalisaation tuomat muutokset aistikokemuksiimme sekä viime aikojen fyysinen ja henkinen eristäytyminen ovat herättäneet meissä tarpeen käyttää aistejamme kokonaisvaltaisemmin. Kaipaamme aistikokemuksia ja niiden herättämiä ajatuksia. Koen näyttelyn teeman erityisen ajankohtaisena juuri nyt.” – Laura Sarvilinna, Hidden-näyttelyn kuraattori.

Taiteen ja luovan työn tekijät toimivat vahvasti materiaalinsa määrittämien aistien maailmassa. Hidden-näyttelyssä tekijät pohtivat eri aistien merkityksiä ja mahdollisuuksia omassa työssään. Entäpä taiteen tulkitsija tai esineen käyttäjä? On monesta tekijästä kiinni, miten teoksen tai esineen kokee ja aistii. Usein tulkitsija on kuitenkin vahvasti teoksen tai esineen tekijän johdateltavissa.

HIDDEN -näyttely on osa Fiskars VillageArt & Design Biennalea, jonka toteuttavat yhteistuotantona Luovi Productions ja Onoma. Pääyhteistyökumppanina toimii Fiskars.

Seuraa meitä Instassa!

OPASTUKSIA MONENLAISILLE KOKIJOILLE

Näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua teoksiin omassa rauhassa tai oppaan kanssa. Näyttelyssä on pyritty ottamaan huomioon kävijöiden moninaiset tarpeet ja tarjolla on opastuksia useaan makuun. Kesän edetessä myös opastusten kirjo laajenee ja kehittyy. Hidden-näyttelyssä työskentelee yhteensä kymmenen opasta, joista jokainen luo omanlaisensa elämyksen kävijöiden koettavaksi. Näyttelyteoksiin voi tutustua kuvailutulkatulla kierroksella, keskustellen tai intensiivisellä lyhytopastuksella. Tarjolla on opastuksia niin ryhmille kuin yksittäisille kävijöillekin. Verkkokaupassa voi tutustua kaikkiin Fiskars Village Biennalen opastusvaihtoehtoihin ja samalla ostaa liput ennakkoon.

SAAVUTETTAVUUS

Hidden: Kuparivasarantie 5. Auki päivittäin klo 11-18.  Hidden -näyttely on rakennettu mahdollisimman esteettömäksi ja sen toteutuksessa on huomioitu näyttelytekstien, opastusten sekä teosten saavutettavuus.  Annamme mielellämme lisätietoa esim. rappusista, oviaukoista, rampista, wc:stä ja äänimaisemasta puhelimitse (050 440 3727) tai sähköpostitse ()

NÄYTTELYN TAPAHTUMAT

Näyttelyssä ja sen yhteydessä järjestetään kesän aikana tapahtumia, jolloin vieraileva taiteilija tai taiteilijaryhmä esiintyy yleisölle. Tapahtumat järjestetään alla olevan aikataulun mukaisesti, joskin Aapo Repon tapahtumat järjestetään varmasti vain, kun esityksen maksuttomia lippuja on varattu verkkokaupastamme viimeistään esitystä edeltävänä päivänä klo 14. Osallistuminen on maksutonta, mutta näyttelyn sisäänpääsyliput myydään erikseen.

toukokuu

avajaiset 21.5. klo 18-19 Social Portrait – Women Only

perjantai 27.5. klo 11-14:30 Työnäytös I Arbetsvisning I Master Performance

lauantai 28.5. klo 13 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

kesäkuu

torstai 9.6. klo 10:30 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

lauantai 11.6. klo 12-14 ja 15-17 Social Portrait – Women Only

sunnuntai 12.6. klo 15 Vedenalaiset I Berörd av vatten I Sensing Water

torstai 16.6. klo 10:30 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

lauantai 18.6. klo 10:30 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

torstai 30.6. klo 11-14:30 Työnäytös I Arbetsvisning I Master Performance

heinäkuu

sunnuntai 3.7. klo 17   Vedenalaiset I Berörd av vatten I Sensing Water

keskiviikko 6.7. klo 13 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

perjantai 8.7. klo 13 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

lauantai 9.7. klo 13 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

torstai 14.7. klo 11-14:30 Työnäytös I Arbetsvisning I Master Performance

lauantai 16.7. klo 10:30 ja 16 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

sunnuntai 17.7. klo 10:30 ja 16 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

tiistai 19.7. klo 13 ja 16 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

torstai 21.7. klo 13 ja 16 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

perjantai 22.7. klo 13 ja 16 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

lauantai 23.7. klo 12-14 ja 15-17 Social Portrait – Women Only

elokuu

tiistai 9.8. klo 11 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

torstai 11.8. klo 11 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

perjantai 12.8. klo 11 Omanlainen peilikuva I Unique Reflection

sunnuntai 14.8. klo 16-18 Pidot 

tiistai 16.8. klo 11-14:30 Työnäytös I Arbetsvisning I Master Performance

lauantai 20.8.klo 12-14 ja 15-17 Social Portrait – Women Only

sunnuntai 28.8. klo 16 Vedenalaiset I Berörd av vatten I Sensing Water

MEILLÄ KÄY MUSEOKORTTI!

Onoman näyttelyihin pääsee tästä kesästä lähtien sisään museokortilla. Museokortti toimii kesällä 2022 kaikkiin Fiskars Village Biennalen näyttelyihin.

Hidden-näyttelyn taiteilijat, muotoilijat ja käsityöläiset 

Aalto+Aalto
Aapo Repo
Anna Ulff
Annatuuli Saine ja Ulla-Maija Alanen
Annika Lintervo, Inka Yli-Tepsa, Hermanni Yli-Tepsa ja Tuukka Haapakorpi
Antrei Hartikainen
Anu Mykrä
Anu Tuominen
Beili Liu
Camilla Moberg
Eija Koski ja Ananya Tanttu
Elina Brotherus
Elle Valkeapää
Grönlund-Nisunen
Hemmo Honkonen
Jaakko Pakkala
Jenni Ahtiainen
Jenni Mikkonen
Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen
Kari Hannola
Karin Widnäs
Katriina Haikala
Kustaa Saksi
Laura Merz ja Rudi Merz
Saarits & Sippola
Lulu Halme
Mafune Gonjo
Mattila & Merz
Naoto Niidome & Nathalie Lautenbacher
Pekka Ijäs, Eero Alho ja Risto Musta
Petri Eskelinen
Renata Schirm
Riitta Talonpoika
Ron Nordström
Sonja Löfgren-Birch
Tero Kuitunen
Theresa Storbacka
Timo Junttila
Tuulia Penttilä

Hidden-näyttelyn työryhmä 

kuraattori Laura Sarvilinna
näyttelyarkkitehti Elina Aalto
graafinen suunnittelija Ilkka Kärkkäinen
hankesuunnittelija Tuulia Penttilä
näyttelypäällikkö Susanna Louneva

 

Näyttelyä ovat tukeneet:

 

PUUTARHASSA | Eri Shimatsuka
Kupru galleria, Fiskars
2.6.-20.6.2021
Ke-la 11-17, su 11-16

Eri Shimatsukan ensimmäinen solo-näyttely Suomessa järjestetään Fiskarsissa 2.6. – 20.6. Lue lisää

MUSTA – Ryhmänäyttely (*musta tai minusta)
Kupru galleria, Fiskars
5.5.-30.5.2021
ke-la 11-17

M U S T A / (tai minusta)

MUSTA-näyttelyssä on kahdeksan taiteilijan teoksia Minusta ja Mustasta.
Huumorista pimeään. Ke-su 12-17.
Näyttely koostuu piirustuksista, maalauksista, veistoksista, installaatioista ja videoista.
(Huom. Jotkut teokset saattavat olla pienille lapsille pelottavia.)
CELINE DUCRET / ERICA MENA / GREGER GRÖNHOLM / JAKY LA BRUNE / MAIKKI PEKKALA / PEETU LIESINEN / RON NORDSTRÖM / UKKO VIHOLAINEN
Näyttelyn on kuratoinut Ron Nordström
Kuva ja teos: Maikki Pekkala, A Hard Day’s Night
Galleriassa käytetään maskia ja turvavälejä. Tarjolla on myös käsidesiä.

Muutos: Akvarelleja | Katri Pailos
Kupru galleria, Fiskars
1.4.-2.5.2021
Ke-La 12-17

Aika muuttuu. Elämä muuttuu. Laitapas jalkasi virtaavaan veteen. Niin kuin vesi jatkaa matkaansa sinut ohitettuaan, niin aikakin soljuu vääjäämättä eteenpäin. Aika on hämmentävä käsite. Aikaa voi nähdä muutoksen kautta. Onko aikaa, ellei ole muutosta?
Näyttely koostuu pääosin sarjallisista teoksista, joiden yhteys toisiinsa on muutos.
Muutos on usein sisällöllinen, mutta mahdollisesti joissakin tapauksissa myös maalaustekninen.
Muutos näyttely avautuu torstaina 1.4.2021 Kupru galleriassa ja on auki ke-la klo 11-17. Taiteilija on itse paikalla valvomassa näyttelyä – lämpimästi tervetuloa!
Suosittelemme kasvomaskien käyttöä vieraillessasi galleriassa ja muualla ruukissa sisätiloissa. Galleriasta löytyy kasvomaskeja, jos omasi unohtui, ja käsidesiä luonnollisesti. Yleisestä koronatilanteesta johtuen sisään mielellään max 6 henkilö kerrallaan, kahden metrin turvavälein. Kiitos!

ONOMA – 25 vuotta näyttelyjulisteita ja kädenjälkiä
Kupru galleria, Fiskars
27.2.-28.3.2021
La-su klo 12-17

Kupru galleriassa on avautunut 25 vuotta täyttävää Onoman näyttelyhistoriaa tuulettava julistenäyttely lauantaina 27.2. Esillä on myös 54 osuuskuntalaisen kädenjälkeä sisältävä kollaasi vuoden 2001 näyttelystä 7+1=8.
Näyttely on auki viikonloppuisin la-su klo 12-17 ja valvonnasta vastaa Ron Nordström.  Max 6h kerrallaan sisään. Muistathan kasvomaskin ja turvavälit?
Näyttelyn ovat koostaneet ja pystyttäneet Ron Nordström ja Matleena Kalajoki. Julisteet on kehystänyt Tapio Elevant.

NIITTY
Kuparipaja, Fiskars
18.6.-30.8.2020
Avoinna joka päivä klo 11-18

Onoman kesänäyttely NIITTY havahduttaa ilmastokriisin akuuttien haasteiden äärellä pohtimaan arjen tapojen ja arvojen kestävyyttä, sekä kuvittelemaan vaihtoehtoisia polkuja kohti tulevaa.

Lue lisää

TuliValo 2019
Fiskars
2.11.2019-6.1.2020

TuliValo tuo valotaidetta keskelle pimeintä syksyä. Teoksia on tänä vuonna yhteensä kuudelta taiteilijalta, joista viisi on Onoman jäseniä.

Lue lisää

tehdas

TEHDAS
Kuparipaja, Fiskars
19.5.-15.9.2019
ma-su 11-18

Onoman kesänäyttely TEHDAS avautuu osana Fiskars Village Art & Design Biennaalia toukokuussa 2019. Näyttelyn kuratoi Sveitsissä asuva muotoilun asiantuntija Anniina Koivu. TEHDAS heijastelee Fiskarsin kylän potentiaalia “tehtaana”. Se tarkastelee historiallisia ja nykyaikaisia tuotantoprosesseja voidakseen tarjota uusia näkökulmia suunnitteluun ja muotoiluun.

Lue lisää

TuliValo 2018
Kuparipaja, Fiskars
27.10.-1.12.2018

TuliValo:n viiden viikon mittainen teemakausi tuo valotaidetta ja ääni-installaation keskelle pimeintä syksyä. Teemakauden aikana esitellään korkeatasoisia, vahvoja teoksia sekä Ruukin ulkoalueilla että Kuparipajan Mustan Salin näyttelytilassa. Näyttelytilassa on teoksia neljältä taiteilijalta ja taiteilijaryhmältä, ulkoalueilla on esillä kaksi teoskokonaisuutta. Lue lisää

125% näyttely
Fiskarsin ruukki
1.7.-30.9.2018

125%-näyttelyn teemana on taiteilijan suhde asuin- tai työskentelypaikkaansa, Fiskarsiin. Osallistuvat taiteilijat ovat pohtineet teostensa syntyprosessissa teosten merkitystä ja sijaintia ruukissa sekä etsineet itselleen merkityksellisiä paikkoja. Esimerkiksi talon kulma, joen uoma, puiston penkki, kaivon kansi jonne teokset on sijoitettu.  Lue lisää

About Clay
Kuparipaja, Fiskars
13.5.-2.9.2018

ABOUT CLAY – eurooppalaisen keramiikkataiteen helmiä Fiskarsissa

Kesällä 2018 Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMA järjestää ABOUT CLAY -näyttelyn Fiskarsin ruukin Kuparipajassa.

ABOUT CLAY kokoaa yhteen ainutlaatuisen kattauksen eurooppalaista huipputason keramiikkataidetta. Vastaavaa kokonaisuutta ei ole aiemmin ollut Suomessa esillä.

Näyttelyyn osallistuu yli 40 taiteilijaa ympäri Eurooppaa:

Pálma Babos (HU), Daphne Corregan (FR), Sandra Davolio (DK), Ken Eastman (GB), Bernd Fischer (DE), Yoshimi Futamura (FR), Monika Grycko (IT), Mia E Göransson (SE), Ann van Hoey (BE), Steen Ipsen (DK), Carl Emil Jacobsen (DK), Kiho Kang (DE), Jacques Kaufmann (FR), Torbjørn Kvasbø (NO), Rainer Kurka (DE), Anne Mercedes (GB), Enric Mestre (ES), Deidre McLoughlin (IE), Nero / Alessandro Neretti (IT), Susan O`Byrne (GB), Ruta Pakarklyte (NO), Merete Rasmussen (DK), Fausto Salvi (IT), Silvia Siemes (DE) ja Mariko Wada (DK).

Lue lisää

ONOMA at DesignWERCK
DesignWERCK, Kööpenhamina, Tanska
1.6.-30.6.2018
Auki keskiviikosta sunnuntaihin klo 12-18

Lue lisää

Smash.Hit. Repeat
Makasiini, Fiskars
30.7.-20.8.2017

Kansainvälistä taidetta Fiskarsissa

Fiskarsin taiteilijaresidenssi tarjoaa taiteen ystäville kesän yllättävimmän näyttelyn. Smash.Hit.Repeat-näyttely esittelee lähes kaksikymmentä taiteilijaa kymmenestä eri maasta. Taiteilijaresidenssin ympärille on kymmenen toimintavuoden aikana kasvanut monipuolinen ja kiinnostava verkosto, joka sisältää kansainvälisesti arvostettuja, Suomessa ennen näkemättömiä taiteilijoita. Residenssin ansiosta heillä kaikilla on omanlaisensa suhde Fiskarsiin, Suomeen ja paikallisiin taiteilijoihin. Lue lisää

Greetings from SUOMI
Kuparipaja, Fiskars
14.5.-24.9.2017
Ma-su 11-18, liput 8 € / 5 €

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMAn kesänäyttely Greetings from SUOMI on yhdistelmä paikallisuutta ja kansainvälisyyttä. Yli 50 taiteilijan ryhmänäyttely avaa tuoreita näkökulmia monikulttuuriseen Suomeen ja yhteiskunnassa vallitsevaan tilaan.

Lue lisää

REPEAT
Kuparipaja, Fiskars
16.12.2016-15.1.2017
Ma-To 11-16, Pe 11-21, La 12-21, Su 12-17

REPEAT – when boredom becomes beauty
Fiskars AIR – Artist residency’s 10th anniversary exhibition

Mafune Gonjo :: Lulu Halme :: Ron Nordstöm :: Marin Strebelle :: Hermanni Yli-Tepsa & Lauri Hyvärinen

The exhibition brings together six artists who all create art by repeating a gesture, a line, a note or a minimalistic action that as a separate skill could be seen as an act of craftsmanship. Where does the line between art and craftsmanship go? When does the repeated become more than the sum of its components? How does it feel to overcome yourself, overcome the boredom/ pain of repeating?

The duo of Yli-Tepsa & Hyvärinen perform Hyvärinen’s structured improvisation piece called ‘Käytäntö’.
The piece constrains temporal decision making, creating a minimal, textural and surprising interplay.

You can visit the exhibition in KULMA till the 15th January 2017. Check out the opening hours: http://www.kuparipaja.fi/

More info: Kati +358 400 241 017

With the support of Fiskars village, Svenska Kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Bergsrådinnan Sophie von Julins Stiftelse

Valoa
Onoma Shop
8.2.-22.2.2017

Helmikuun taiteilijamme on Onoman osuuskunnan tuoreimpiin jäseniin kuuluva kuvataiteilija Päivi Alajuntti. Päivi esittelee kolmea työtään pinkissä galleriassa kahden viikon ajan, Onoman aukioloaikoina.

Juhlistamme avajaisia sunnuntain 12.2. klo 16 alkaen kuplivalla – tervetuloa!

Jatketut muistot
Onoma Shop, Fiskars
6.5.-21.6.2017
ma - su klo. 11-18

Tekstiilisuunnittelija, Onoman jäsen Milvi Pesari juhlistaa 40-vuotisjuhlavuottaan!

Pesarilta on ONOMA Shopin sinisessä galleriassa yhteensä seitsemän uniikkia teosta, joissa on elementtejä 40 vuotta kestäneen uran varrelta.

Näyttely on auki 21.6. asti kaupan aukioloaikoina.

Nuorin silmin – Ung blick

2.12.-29.12.2016
TI-FR/TI-PE 12-18, LÖ/LA 12-16

Nuorin silmin
Valokuvia 1981-87

Joulukuun 1. päivänä klo 18 avautuu kaksi näyttelyä Galleria Zebrassa, Keskuskatu 90, 10300 Karjaa.

Tutustumme EEVA-KAISA AILUKSEEN valokuvaajana teemanaan
Nuorin silmin. Moni meistä tuntee Eeva-Kaisan ennestään
kuvataiteilijana Fiskarsista.

Lue lisää

Punainen / Röd / Red – Lulu Halme
Onoma Shop
1.12.-31.12.2016
tiistai - sunnuntai, klo 11 - 17

Näyttely Onoma Shopin pinkissä minigalleriassa 1.12. – 31.12.2016 klo 11 – 17 ti – su.

Lue lisää

kasvu, tillväxt, growth,
Kesänäyttely, Fiskarsin Kuparipaja & Onoma Shop
15.5.-25.9.2016
ma-su 11-18

Satelliittinäyttely, Lokal Galleria, Helsinki 10.6.–21.8.

Lue lisää

WE LOVE WOOD(s)!
Kuparipaja, Fiskars
24.5.-20.9.2015

Onoman WE LOVE WOOD(s)! -kesänäyttely 2015 Fiskarsissa.

Suomalainen puu on paikallinen, ekologinen materiaali, josta syntyy merkittäviä innovaatioita ja vientituotteita. WE LOVE WOOD(s)! -hanke etsii uusia muotoja puulle ja nostaa esiin huippuluokan kotimaista käsityöosaamista – kansainvälisesti arvostetun muotoilun keinoin. Puusepäntaito on pääosin Fiskarsista ja naapurikylistä, muotoilijat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Käyttöesineitä on toteutettu mm. saarnesta, koivusta, haavasta, männystä ja lappilaisesta punahongasta.

Lue lisää

Rajapinnat
Kuparipaja, Fiskars
18.5.-14.9.2014

Fiskarsin Ruukin, Arabian Taideosaston ja Nuutajärven luovat yhteisöt, 18.5.-14.9.2014 Kuparipaja, Fiskars

Mitä tapahtuu ja syntyy, kun eri materiaaleja ja metodeja käyttävät käsityöläiset, muotoilijat ja taiteiijat työskentelevät yhdessä?

Lue lisää

Kipinä
Makasiini, Fiskars
12.5.-15.9.2013

Kantaaottavaa nykytaidetta ja muotoilua

Taide on usein hiljaisuutta ja keskittymistä. Toisinaan on kuitenkin hyvä sanoa sanottavansa äänekkäämmin ja selkeämmin. Kun esimerkiksi maailman epäkohdat kaatuvat niskaan ja tuntuu siltä, ettei moni välitä muutoksen välttämättömyydestä, on taiteilijankin syytä ottaa kantaa. Sanoa oma mielipiteensä – vaikka vähän alleviivatusti ja provokatorisestikin.

Howard Smith: Silta
Kuparipaja, Fiskars
10.2.-28.4.2013

Tunnetun taiteilijan ja muotoilijan uusia töitä ja klassikkoteoksia.

Amerikkalainen, Fiskarsin ruukissa Raaseporissa asuva ja työskentelevä taiteilija Howard Smith täyttää tänä vuonna 85 vuotta. Juhlan kunniaksi taiteilija on yhdessä ystäviensä Hannele Grönlundin, Barbro Kulvikin ja Antti Siltavuoren kanssa koonnut näyttelyn, joka esittelee Smithin laajaa tuotantoa: veistoksia, paperileikkauksia, esinekoosteita, kollaaseja sekä piirustukisa ja maalauksia. Pääsääntöisesti teokset ovat ensimmäistä kertaa julkisesti esillä, varhaisimmat niistä ovat vuodelta 1962, jolloin Smith saapui Suomeen ja sille tielleen hän jäi, lahja Suomelle!

Lue lisää

Iloa
Kuparipaja, Fiskars
12.5.-15.9.2013

Työniloa, silmäniloa, tekemisen ja antamisen iloa!

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta järjestää vuosittain kesäkaudella kaksi laajaa näyttelykokonaisuutta Fiskarsin ruukissa Raaseporissa. Kesällä 2013 toinen näyttelyistä on osuuskunnan 20. näyttelyvuoden kunniaksi teemasta ILOA ja toinen taidekriitikko Otso Kantokorven kuratoima Kipinä – kantaaottavaa nykytaidetta ja muotoilua.

Lue lisää

5×3 design visions
Kuparipaja, Fiskars
5.2.2012-6.1.2013

5×3 Design Visions on Fiskarsin Kuparipajassa 4.2.12–6.1.13 järjestettävä viiden muotoilunäyttelyn kokonaisuus.

5×3 Design Visions jatkaa Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan aloittamaa ympärivuotista näyttelytoimintaa jo vakiintuneiden kesänäyttelyiden rinnalla. Näyttelysarja on yksi Fiskarsin osuuskunnan tuottamista tapahtumista jotka ovat osa Helsingin Designpääkaupunkivuoden 2012 ohjelmaa.

Lue lisää

Visio
Kuparipaja, Fiskars
5.2.2012-6.1.2013

Visio -näyttely on visuaalinen yhteenveto siitä mitä Fiskarsin ruukki oli ennen, mitä sen ihmiset ja aktiviteetit sekä ympäristö ovat nyt ja mitä kaikki voisi olla tulevaisuudessa. Kokonaisuus on kuvien, teosten ja esineiden kollaasi. Näyttely antaa impulsseja muotoilun ja arkkitehtuurin keinoin tapahtuvaan tulevan visiointiin.

Lue lisää

Keidas ja kelluvat puutarhat
Kuparipaja, Fiskars
13.5.-30.9.2012

Keidas esittelee nykymuotoilun ja taiteen avulla vuorovaikutusta esineen, ihmisen ja ympäristön välillä. Ulkotilan ja sisätilan rajankäynti on aihe, joka on tullut yhä ajankohtaisemmaksi ilmastonmuutoksen ja ihmisten ajankäytön muutoksen vuoksi.

Lue lisää

Maku & muoto
Makasiini, Fiskars
13.5.-30.9.2012

Fiskarsin kunnianarvoisa Makasiini on aikoinaan varastoinut viljaa. Tänä kesänä se esittelee innostavaa muotoilua kaikissa kolmessa kerroksessaan, ruoka-kulttuurin esineistöä ja tiloja, arkea ja juhlaa. Kannanottoja, kattauksia, keittiövälineitä, kestävää kehitystä ja kuvataidetta.

Lue lisää

Rautarouvat
Kuparipaja, Fiskars
1.10.2011-8.1.2012

Kun seppä ja valotaiteilija kohtaavat, metalli alkaa loistaa.

Työskentelymme lähtökohtana on ryhmän jäsenten eri alojen osaamisen hyödyntäminen ja yhteistyö yli ammatillisten ja materiaalisten rajojen. Työryhmämme nimi Rautarouvat tuli myös näyttelyn nimeksi, sillä se kuvaa parhaiten näyttelytöiden tekemisen lähtökohtaa. Nimi viittaa romurautaan, jota näkyy monessa työssä. Se viittaa myös materiaalien käyttämiseen ennakkoluulottomilla tavoilla, kuten posliinia ja valoa yhdistämällä.

Lue lisää

Säätö
Kuparipaja, Fiskars
28.11.2010-24.4.2011

“Nuorten näkemykset taiteen merkityksestä ovat huomion arvoisia, sillä enemmistön mielestä taiteesta ei tarvitse olla hyötyä, vaan se on itseisarvo.” Nuorisobarometri 2009

Taide on yksi menetelmä jäsentää ympäröivää maailmaa. Se tarjoaa elämyksiä, yllätyksiä, huumoria, tuttuja asioita ja toivottavasti uusia näkökulmia. Nuoret, tulevat aikuiset, tarvitsevat sekä keinoja että kokemuksia sirpaloituvan ja monimutkaistuvan maailman käsittämiseen. Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan tuottama Säätö-näyttely tarjoaa taidetta ja tapahtumia nuorille. Näyttelyn teoksia ei ole tehty erityisesti kohdeyleisölle, mutta kokonaisuus ja näyttelyyn kuuluva opastus on suunniteltu heitä kiinnostavaksi. Näyttelyyn osallistuu sekä muualta kutsuttuja taiteilijoita ja muotoilijoita että Fiskarsin osuuskunnan jäseniä.

Lue lisää

Työkalu
Makasiini, Fiskars
8.5.-25.9.2011

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta järjestää ensi kesänä poikkeuksellisen merkittävän näyttelyn. Se on ensimmäinen laajasti työkaluja, niiden evoluutiota ja käyttöominaisuuksia käsittelevä näyttely Suomessa.

Lue lisää

Tilallisia paikkoja: paikan runoutta
Kuparipaja, Fiskars
8.5.-25.9.2011

Teemasta:

Tilallisia paikkoja viittaa käsitteeseen, jonka mukaan mikään paikka ei ole neutraali, sillä jokaisella paikalla on historiansa. Onko tila vain tilaa vai voiko sitä lähestyä eri tavoilla riippuen yhteyksistä, joissa koemme tilan tai tarkoituksesta / teemasta, joka on ollut lähtökohtana tilan suunnittelulle ja erityispiirteille.

Lue lisää

Heijastuksia
Kuparipaja, Fiskars
29.11.2009-25.4.2010

Heijastuksia on osa rajoja ylittävää Nordic Delight -projektia ja Merkkivuosi 1809 -tapahtumaa, joka juhlistaa Suomen ja Ruotsin välisiä vahvoja siteitä. Näyttely on taiteen tapaaminen, joka yhdistää vanhoja suomalaisalueita Ruotsissa ja ruotsinkielisiä alueita Suomessa. Siinä kohtaavat lähes 60 taidekäsityöläistä ja taiteilijaa molemmista maista.

Lue lisää

Salaisuus
Makasiini, Fiskars
9.5.-26.9.2010

Salaisuudet ja mysteerit ovat kiehtoneet ihmiskuntaa jo tuhansien vuosien ajan. Taiteilijat ja tieteen harjoittajat ovat inspiroituneet niistä ja myös edesauttaneet synnyttämään niitä. Luovien ihmisten luonteelle kuuluu usein uteliaisuus ja kiinnostus kaikkea tuntematonta kohtaan. Kautta aikojen taiteilijat ja käsityöläiset ovat kätkeneet teoksiinsa monia merkityksiä ja salaisuuksia. Se voi olla tietoa, taitoa, metodi tai formula tai vaikka salainen koodikieli, mikä on ainoastaan asiaan vihkiintyneiden tietoisuudessa.

Lue lisää

Puun syy!
Kuparipaja, Fiskars
9.5.-26.9.2010

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan kesän 2010 näyttely PUUN SYY! jatkaa osuuskunnan materiaalipohjaisten näyttelyiden perinnettä nostamalla esiin yhden materiaalin, puun ja metsän kaikessa moninaisuudessaan. Tämänkertaisen puunäyttelyn teema alkaa metsästä ja päätyy sieltä johdettuihin teoksiin ja hyödykkeisiin. Korkeatasoisia ja laajoja näyttelyitä osuuskunta on järjestänyt Fiskarsin ruukissa vuodesta 1994.

Lue lisää

Kiilto silmissä
Kulturhuset Ängeln, Katrineholm, Ruotsi
3.6.-8.8.2010

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden organisoima ja talven 2008 Fiskarsissa esillä ollut näyttely Kiilto silmissä kutsuttiin Katrineholmin Ängeln-kulttuuritalon kesänäyttelyksi.

Lue lisää

Kylässä — Design Village Fiskars
Taitokortteli, Joensuu
29.5.-14.8.2010

Design Village Fiskars esittäytyy Joensuussa: taidekäsitöitä, muotoilua ja kuvataidetta Fiskarsin Ruukista.

Lue lisää

Ajassa ja huoneessa
Kuparipaja, Fiskars
3.10.-21.11.2010

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan syyskauden näyttely esittelee Ariadna Donnerin, Mira Donner-Spitzin ja Mikael Spitzin tuotantoa. Yhteisnäyttelyssä yhdistyvät suuret kuvakudokset Billnäs-konttorikalusteisiin.

Lue lisää

It is Beautiful Here
Makasiini, Fiskars
10.5.-27.9.2009

Materiaalissa sen menneisyys ja historia ovat aina vääjäämättä läsnä. Tekstiilimateriaaleissa  menneisyys on usein merkityksiltään niin inhimillistä, läheistä ja helposti hahmotettavaa, että se viettelee esineiden ja kuvien olemusten pohdintoihin aivan huomaamatta, kuin varkain.

Lue lisää

Ruukki nimeltä Fiskars
Kuparipaja, Fiskars
4.10.-22.11.2009

Näkökulmia omaan elinympäristöön, ideointi ja toteutus kuvanveistäjä Sirpa Kolu.

 

Muodon viemää – sarjavalmistus
Kuparipaja, Fiskars
10.5.-27.9.2009

Muodon viemää -näyttely keskittyy uusiin ja jo klassikoiksi muodostuneisiin esineisiin ja tuotteisiin, joita voidaan valmistaa sarjatuotantona. Mukana näyttelyssä on myös rajatumpaan sarjatuotantoon soveltuvia käsiteollisesti valmistettuja esineitä ja tuotteita.

Lue lisää

Valaisin Antti Siltavuori & Barbro Kulvik

Näyttelyt 1994-2008

18.6.1994-30.9.2008

R.ASIA 31.11.2008−26.4.2009, Kuparipaja, Fiskars

Howard Smith – Juhla 455 10.−23.11.2008, Kuparipaja, Fiskars

Yksinkertainen elämä 11.5.-28.9.2008, Kuparipaja, Fiskars

Tulessa syntynyt 11.5.-28.9.2008, Makasiini, Fiskars

Kiilto silmissä 24.11. – 27.4.2008, Kuparipaja, Fiskars

Aiheita 7.10. – 18.11.2007, Kuparipaja, Fiskars

Näkökulmia 13.5. – 30.9.2007, Kuparipaja, Fiskars

Transparent 13.5. – 30.9.2007, Makasiini, Fiskars

Puukko ja sapeli 4.2. – 29.4.2007, Kuparipaja, Fiskars

Valoa & Ääntä & Vladimir Tarasov 25.11.2006 – 28.1.2007, Kuparipaja, Fiskars

Kotiin päin 8.10. – 19.11.2006, Kuparipaja, Fiskars

REMIX 14.5. – 1.10.2006, Kuparipaja, Fiskars

Sato 14.5. – 1.10.2006, Makasiini, Fiskars

Jaakko Pakkala 19.3. – 30.4.2006, Kuparipaja, Fiskars

KONCEPTDESIGN 22.1. -12.3.2006, Kuparipaja, Fiskars

NAMED 28.11.2005 – 8.1.2006, Kuparipaja, Fiskars

PUUSEPÄT Rudi Merz ja Kari Virtanen 16.10. – 20.11.2005, Kuparipaja, Fiskars

Labyrintti 8.5-2.10.2005 Kuparipaja, Fiskars

Voimat 8.5-2.10.2005 Makasiini, Fiskars

Rutsuko Sakata 25.3-24.4.2005 Kuparipaja, Fiskars

Designer: no name 16.1-20.3.2005 Kuparipaja, Fiskars

Kuusijuhla 28.11.2004-9.1.2005 Kuparipaja, Fiskars

24 LUUKKUA 1-24.12.2004 Ympäristö, Fiskars

Ron Nordström PLAY 17.10.-19.11.2004 Kuparipaja, Fiskars

Keramiikka 2004 9.5.-3.10.2004 Kuparipaja, Fiskars

Valkoinen 9.5.-3.10.2004 Makasiini, Fiskars

Visakoivu 21.3.-25.4.2004 Kuparipaja, Fiskars

Q – Designing the Quietness 1.2–14.3.2004 Kuparipaja, Fiskars

VALOA 12.10-18.1.2004 Kuparipaja, Fiskars

10. Näyttely ‘Vapaat kädet’ 11.5-28.9.2003 Makasiini, Fiskars

Retro 11.5-28.9.2003 Kuparipaja, Fiskars

Uniikki 2002 12.5-29.9.2002 Kuparipaja, Fiskars

FinDesignNow-02 12.5-29.9.2002 Makasiini, Fiskars

Metallit 2001 13.5-30.9.2001 Kuparipaja, Fiskars

7+1=8. Näyttely ‘Lapsi’ 13.5-30.9.2001 Makasiini, Fiskars

Puun Aika 1997-2000 14.5-1.10.2000 Kuparipaja, Fiskars

7. Näyttely ’Hotellit’ 14.5-1.10.2000 Makasiini, Fiskars

Nomad – Ympäristötaidenäyttely kesä 1999 Fiskarsin ruukki

6. Näyttely ‘Juhla’ 16.5-3.10.1999 Kuparipaja, Fiskars

Savesta syntynyt 17.5-30.8.1998 Makasiini, Fiskars

5. Näyttely ‘Prosessi’ 17.5-4.10.1998 Kuparipaja, Fiskars

Valo reflecting Finnish Culture 16.11.1997-1.1.1998 Barbican Centre, Lontoo

Asko-Avonius Palkinto 1997 19.5-5.6.1997 Design Forum, Helsinki

Paperinäyttely ’Kuitu’ 18.5-31.8.1997 Kuparipaja, Fiskars

4. Näyttely ‘Vuoropuhelu ja yhteistyö’ 18.5-31.8.1997 Makasiini, Fiskars

’97 NuortenForum 19.2-6.4.1997 Design Forum, Helsinki

Fiskars Ruukkigalleria Artekissa 26.11-1.12.1996 Helsinki

Puun Aika 25.5-31.9.1996 Kuparipaja, Fiskars

3. Näyttely ‘Varastoiminen ja säilytys’ 25.5-15.9.1996 Makasiini, Fiskars

Fiskars Bruksgalleri i Höganäs Museum 11.5-9.6.1996 Höganäs

2. Näyttely ’Luonnonmateriaalit’ 7.5-1.10.1995 Kuparipaja, Fiskars

Design Finlandais, Musée d’art contemporain 21.4-19.6.1995 Nizza

1. Näyttely ‘Fiskarsin luonto’ 18.6-25.9.1994 Kuparipaja, Fiskars

to-top