Työkalu

Makasiini, Fiskars
8.5.-25.9.2011

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta järjestää ensi kesänä poikkeuksellisen merkittävän näyttelyn. Se on ensimmäinen laajasti työkaluja, niiden evoluutiota ja käyttöominaisuuksia käsittelevä näyttely Suomessa.

Ihmisen muokkaama maailma sai alkunsa, kun hän oppi käyttämään keppiä ja kiveä työkalunaan ja sittemmin kehittämään yhä monipuolisempia erikoistyövälineitä uusista materiaaleista. Ympäristömme on täynnä erilaisia työkaluja mutta jostain syystä ne ovat jääneet välineiksi, joilla tehdään jotain arvokkaampaa tai merkityksellisempää: ruokaa, vaatteita, kulkuvälineitä, rakennuksia, taide-esineitä jne. Työkalut ovat kuitenkin itsessään useimmiten pitkäaikaisen kehityksen ja suunnittelun tuloksia, niiden ergonomialta ja materiaaleilta vaaditaan paljon. Työkalujen tulee toimia niin hyvin, että niistä tulee luontevia kädenjatkeita ja koska ne useimmiten ovat sellaisia, niihin ei tule kiinnittäneeksi huomiota. Työkaluissa kiteytyy hyvin modernistisen suunnittelun filosofia: hyvät materiaalit, yksinkertainen muoto ja toimivuus, jonka tuloksena syntyy esteettisesti miellyttävä tuote.

TYÖKALU-näyttely tuo esille useita tapoja tarkastella työvälineitä ja niiden käyttöä. Esillä on koosteita liittyen työvälineiden muotoiluun ja materiaaleihin. Näyttelyssä on mm. Fiskarsin ja Billnäsin ruukeissa valmistettua esineistöä hienotakeista suurempiin työkaluihin. Lisäksi näyttelyssä on esimerkkejä siitä, kuinka yksinkertaiset työkalut toimivat edelleen nykyaikaisten koneiden rinnalla. Esillä on myös fiskarsilaisten käsityöläisten käyttämiä työkaluja ja niillä tehtyjä taidonnäytteitä sekä osa keräilijä Pertti Nurmelan mielenkiintoisesta työkalukokoelmasta.

to-top