WE LOVE WOOD(s)!

Kuparipaja, Fiskars
24.5.-20.9.2015

Onoman WE LOVE WOOD(s)! -kesänäyttely 2015 Fiskarsissa.

Suomalainen puu on paikallinen, ekologinen materiaali, josta syntyy merkittäviä innovaatioita ja vientituotteita. WE LOVE WOOD(s)! -hanke etsii uusia muotoja puulle ja nostaa esiin huippuluokan kotimaista käsityöosaamista – kansainvälisesti arvostetun muotoilun keinoin. Puusepäntaito on pääosin Fiskarsista ja naapurikylistä, muotoilijat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Käyttöesineitä on toteutettu mm. saarnesta, koivusta, haavasta, männystä ja lappilaisesta punahongasta.

”Puu on lumoava luonnonmateriaali, joka tuntuu hyvältä kädessä ja jonka kauneus on pitkäikäistä ja herkkää. Syvällisen materiaalituntemuksen ja oivaltavan muotoilun symbioosista on ruukissa nyt syntymässä uusia laadukkaita käyttöesineitä, joissa toteutuu eleettömällä tavalla kauniimman arjen filosofia. Superkulutuksen aika on ohi, ja meille suomalaisille niin tuttu puu näyttäytyy jälleen ajankohtaisena ja vaihtoehtoisena materiaalina”, kiteyttää teemaa arkkitehti Kirsi Gullichsen.

Poikkitaiteellisessa WE LOVE WOOD(s)! -näyttelyssä tutkitaan puun olemusta monista kiehtovista eri näkökulmista. Esillä on mm. taidemaalari Jukka Mäkelän Maisema-teossarja, kuvataiteilija Ron Nordströmin metsäaiheinen ääni-installaatio, kuvanveistäjä Martti Aihan sekä norjalaisen kuvanveistäjän Knut Woldin puuveistoksia. Fiskarsin puulajipolun varrella on paikallisen kuvataiteilija Piitu Nykoppin Kiitos metsä! -teos. Karin Widnäsin keraamisissa kuusenoksissa voi nähdä kaarnakuoriaisen toukan mystisiä, koristeellisia polkuja. Kuvataiteilija Howard Smith on puolestaan luonut persoonallisia pieniä veistoksia löytämistään puun kappaleista. Äänitaiteilija Olli Karin puuinstrumenteilla toteutettu ääniteos soi puun omilla herkillä taajuuksilla. Saine Ensemblen esitys ”Puut kasvavat aina ylöspäin?” kokoaa yleisön kesäkuussa kylän vanhimman tammen juurelle.

WE LOVE WOOD(s)! -uustuotannon suunnittelija ja toteuttaja -parit ovat: Timo Mikkonen ja Heikki Aska, Linda Bergroth ja Antrei Hartikainen, Mia Cullin ja Petri Koivusipilä, Susan Elo ja Rudi Merz, Saara Renvall ja Marco Escartin, Kristian Gullichsen ja Heikki Aska, Simo Heikkilä ja Arto Salminen, Pekka Helin ja Hannu Raatikainen, Mari Isopahkala ja Kari Virtanen ja Matti Söderkultalahti, Manthey Kula ja Kari Virtanen, Laura Mattila ja Mikko Merz, Tuula Pöyhönen ja Rudi Merz, Karola Sahi ja Markku Soinio, Ben af Schultén ja Kari Virtanen, Petri Vainio ja Heikki Aska. Mukana on myös puuseppiä, jotka vastaavat omien töidensä muotoilusta: Minja Kolehmainen, Rudi Merz, Tuulia Penttilä, Matti Söderkultalahti ja Kari Virtanen. Tekijät ovat arkkitehteja, sisustusarkkitehteja, puuseppiä, hienopuuseppiä ja artesaanipuuseppiä. Ikäjakauma on noin 20-80 vuotta. Joukossa on ilahduttavan paljon naisia, vaikka puuntyöstö mielletään usein miesvaltaiseksi alaksi.

to-top