NIITTY

Kuparipaja, Fiskars
18.6.-30.8.2020
Avoinna joka päivä klo 11-18

Onoman kesänäyttely NIITTY havahduttaa ilmastokriisin akuuttien haasteiden äärellä pohtimaan arjen tapojen ja arvojen kestävyyttä, sekä kuvittelemaan vaihtoehtoisia polkuja kohti tulevaa.

Niityllä kohtaavat paikallisesti aikojen saatossa muovautunut erityislaatuinen ekosysteemi ja yhä arvaamattomammat planetaariset ympäristön muutokset. Niityllä myös näyttäytyvät erottamattomasti yhteen kietoutuneina eri lajien elämän ja kuoleman kaaret sekä ihmisyhteisön elintapojen ja teknologian murrokset. Niityn aika ei ole vain menneisyyttä tai sen tekohengitystä, vaan niityllä kohtaavat muutoksen monet rytmit: maaperän geologinen syvä aika, luonnon monimuotoisuuden akuutti köyhtyminen, kulttuurin kehityksen eri syklit symbioosissa muun elävän ja elottoman kanssa.

Niityltä löytyvät siemenet kesänäyttelylle, joka kutsuu ilmastokriisin akuuttien haasteiden äärellä sekä paikallista yhteisöä että vierailijoita virittämään aistejaan Fiskarsin ympäristössä. Samalla näyttely havahduttaa pohtimaan arjen tapojen ja arvojen kestävyyttä, sekä kuvittelemaan vaihtoehtoisia polkuja kohti tulevaa.

Fiskarsin alueen ekosysteemin muovautumisessa ihmisen osallisuus on ollut merkittävä, sekä maanviljelyksen että paikallisille luonnonvaroille pohjautuvan teollisuuden myötä. Ympäristö puolestaan on metsien, malmin ja vesireittien ansiosta mahdollistanut juuri tietynlaisen kulttuurin kehittymisen. Paikallinen kulttuuri ja ekosysteemi ovat myös muovautuneet tiiviissä yhteydessä toisaalle niin kansainvälisen kaupan kuin ihmisten muuttoliikkeen myötä jo vuosisatojen ajan.

Näistä koordinaateista ja paikantuneesta näkökulmasta käsin NIITTY-näyttely tarkastelee planetaarisen ekologisen kriisin kysymyksiä nykytaiteen, muotoilun ja taidekäsityön keinoin vuoropuhelussa ympäristön tutkimuksen kanssa. Näyttely levittäytyy Kuparipajan näyttelytilan lisäksi Fiskarsin ruukin alueelle ulkotiloihin. Näyttelyn aikana järjestetään teoksista ja monialaisesta tutkimuksesta ammentavaa oheisohjelmaa. Näyttelyn tuotannossa keskitytään myös kehittämään ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä käytänteitä.

Niitty-kesänäyttelyn tuottaa Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMA ja sen kuraattorina toimii Taru Elfving.

 

NIITTY
18.6.-30.8.2020
Avoinna päivittäin klo 11-18
Kuparipaja
Kuparivasarantie 5, 10470 Fiskars

Liput 9/6€
Alennettu lipunhinta koskee eläkeläisiä opiskelijoita, työttömiä sekä varus- ja siviilipalvelusmiehiä
Alle 18-vuotiailla vapaa pääsy.

Näyttelytyöryhmä:
Kuraattori: Taru Elfving
Näyttelyn arkkitehtuuri: Antti Yli-Tepsa
Graafinen suunnittelu: Lulu Halme
Koordinointi: Emilia Hänninen

Yhteydenotot:
Emilia Hänninen, näyttelypäällikkö

puh. 044 758 8203

Opastukset:
Maksuttomat yleisöopastukset mahdollisuuksien mukaan lauantaisin klo 14.

 

 

to-top