Visio

Kuparipaja, Fiskars
5.2.2012-6.1.2013

Visio -näyttely on visuaalinen yhteenveto siitä mitä Fiskarsin ruukki oli ennen, mitä sen ihmiset ja aktiviteetit sekä ympäristö ovat nyt ja mitä kaikki voisi olla tulevaisuudessa. Kokonaisuus on kuvien, teosten ja esineiden kollaasi. Näyttely antaa impulsseja muotoilun ja arkkitehtuurin keinoin tapahtuvaan tulevan visiointiin.

Lähes kaksikymmentä vuotta sitten alkaneen näyttelytoiminnan siivittämänä Fiskarsin ruukki on tänään merkittävä yli sadankahdenkymmenen eri luovia aloja edustavien tekijöiden ja toimijoiden keskittymä, jotka kokoaa yhteen Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta. Visio -näyttelyyn on valittu parhaimmistoa ruukissa vaikuttavien muotoilijoiden tuotannosta. Näyttely on osa Helsingin Designpääkaupunkivuoden 2012 ohjelmaa.

Historia

Fiskarsin ruukki oli muotoilun tyyssija jo 1800-luvun puolivälissä, jolloin ruukkiin perustetun hienotaetehtaan johtajaksi palkattiin Edward Hill Englannista. Hän oli ensimmäinen suunnittelija joka sai merkitä tuotteisiin oman nimensä Fiskarsin tuotemerkin rinnalle. Hillin tuotannosta näyttelyssä on esillä Suomen ratsuväelle leimattu ruokailuveitsi vuodelta 1847 sekä pronssinen kynttiläjalka.
Suomalaisen muotoilun ikoniksi nousseet muovikahvaiset sakset ovat esillä näyttelyssä, koska ne syntyivät ja niiden tuotanto käynnistyi Fiskarsissa johtaen yrityksen kansainvälisille markkinoille. Saksien muotoilija oli Olof Bäckström. Erityisesti seuraavien saksisukupolvien sekä innovatiivisten puutarhatyökalujen muotoilijana kunnostautuneen insinööri Olavi Lindénin työura alkoi Fiskarsin ruukissa.

Tuleva

Historiallisen taustan sekä nykypäivän lisäksi Visio -näyttelyssä kerrotaan myös ruukin tulevista kehityspisteistä. Vastikään hyväksytty alueen asemakaava luo perustan kymmenien uudisrakennusten syntymiselle ruukin historiallisen ydinalueen reunamille. Osa tulevista tonteista mahdollistaa asuntojen lisäksi työpajojen ja studiorakennusten pystytyksen. Tulevaisuus tuo tullessaan myös uudistetun torialueen sekä lasten leikkipuiston. Puisto- ja tapahtuma-alueet, piknikpaikat sekä lähialueen luonto tarjoavat runsaasti elämyksiä vierailijoille. Ruukin viljelysmailla on varaus luomuviljelylle ja eläinten laiduntamiselle.

to-top