Howard Smith: Silta

Kuparipaja, Fiskars
10.2.-28.4.2013

Tunnetun taiteilijan ja muotoilijan uusia töitä ja klassikkoteoksia.

Amerikkalainen, Fiskarsin ruukissa Raaseporissa asuva ja työskentelevä taiteilija Howard Smith täyttää tänä vuonna 85 vuotta. Juhlan kunniaksi taiteilija on yhdessä ystäviensä Hannele Grönlundin, Barbro Kulvikin ja Antti Siltavuoren kanssa koonnut näyttelyn, joka esittelee Smithin laajaa tuotantoa: veistoksia, paperileikkauksia, esinekoosteita, kollaaseja sekä piirustukisa ja maalauksia. Pääsääntöisesti teokset ovat ensimmäistä kertaa julkisesti esillä, varhaisimmat niistä ovat vuodelta 1962, jolloin Smith saapui Suomeen ja sille tielleen hän jäi, lahja Suomelle!

Näyttelyn äänimaailmana on Olli Karin sävellyksiä, jotka pohjautuvat Smithin teoksiin.

Neljä vuotta sitten järjestettiin laaja Howard Smith -retrospektiivi, jonka yhteydessä julkaistiin Liken kustantama upea taidekirja. Kuinka on mahdollista että sen jälkeen vielä löytyi näytettäväksi tällainen määrä ennennäkemättömiä töitä? Smith selvästi kuuluu niihin taiteilijoihin, joille luovuus on elämäntapa ja -voima. Hänen kotinsa puutarhassa teoksia on satakunta ja sisätiloissa niiden lukumäärää kukaan ei tiedä.

Tuntuu hullunkuriselta, miten vaikeaa Howard Smithin sijoittaminen suomalaiseen taidekontekstiin oli vuosikymmeniä: muotoilija, graafikko, veistäjä vai maalari? Hänen suunnittelemiaan esineitä on ollut Arabian tuotannossa ja kankaita mm. Vallila Interiorin valikoimissa. Lokeroiminen taideteollisuuteen tuntuu kuitenkin rajoittuneelta Smithin kohdalla siitäkin huolimatta, että hän sai taideteollisuuden valtionpalkinnon 2001.

to-top