Salaisuus

Makasiini, Fiskars
9.5.-26.9.2010

Salaisuudet ja mysteerit ovat kiehtoneet ihmiskuntaa jo tuhansien vuosien ajan. Taiteilijat ja tieteen harjoittajat ovat inspiroituneet niistä ja myös edesauttaneet synnyttämään niitä. Luovien ihmisten luonteelle kuuluu usein uteliaisuus ja kiinnostus kaikkea tuntematonta kohtaan. Kautta aikojen taiteilijat ja käsityöläiset ovat kätkeneet teoksiinsa monia merkityksiä ja salaisuuksia. Se voi olla tietoa, taitoa, metodi tai formula tai vaikka salainen koodikieli, mikä on ainoastaan asiaan vihkiintyneiden tietoisuudessa.

Salaisuus voi olla jotain niin ihmeellistä, että se on ihmisen käsityskyvyn ja tietoisuuden ulkopuolella tai se on ”pimitetty” tahallisesti. Sana liitetään myös johonkin mikä on tarkoituksellisen hillitty tai vaitelias – johonkin mitä ei ole tuotu julki tai on erittäin henkilökohtainen.

Osuuskunnan laaja, yli 20 eri ammattiryhmää edustava jäsenistö tuo näyttelyyn kirjon erilaisia tulkintoja teemasta oman välineensä ja erikoisosaamisensa kautta. Salaisuus-näyttelyn teoksissa korostuu viestien merkitys. Viesti on voitu kätkeä värien tai materiaalien symboliikkaan. Useat teokset pitävät sisällään koodin, jonka voi purkaa erityistiedon tai taidon avulla. Makasiinin mystinen ja kaunis tila on inspiroinut taiteilijoita luomaan teoksensa tilan arkkitehtonisista lähtökohdista. Näissä teoksissa on keskeistä tilan ja teoksen vuoropuhelun kautta syntyvä tunnelma.

Osa taiteilijoista on käsitellyt salaisuutta uskonnollisen tematiikan kautta tai pohtinut teoksissaan olemassaolon mysteeriä. Salaisuus-näyttelyn teokset ovat sisällöllisesti monikerroksisia ja puhuttelevat katsojaa eri tasoilla.

to-top