Howard Smith: Bro

Kopparsmedjan, Fiskars
10.2.-28.4.2013

Howard Smith är en amerikan som bor och arbetar i Fiskars bruk i Raseborg. I år fyller han 85 år. Jubileumsåret till ära har konstnären tillsammans med sina vänner Hannele Grönlund, Barbro Kulvik och Antti Siltavuori skapat en utställning som presenterar Smiths omfattande produktion: skulpturer, papperssnitt, assemblage, collage samt teckningar och målningar. De flesta av verken visas nu för första gången offentligt och de tidigasten arbetena är från 1962, då Smith kom till Finland. Och på den vägen blev han, som en gåva till Finland!

Utställningens ljudvärld består av Olli Karis kompositioner, som baserar sig på Smiths verk. För fyra år sedan ordnades en omfattande retrospektiv utställning om Howard Smith och i samband med den gav förlaget Like ut en fantastisk konstbok. Hur är det då möjligt att det fortarande fanns så många arbeten som inte tidigare har ställts ut? Smith hör helt klart till de konstnärer som ser skapandet som ett levnadssätt och en livgivande kraft. I hans egen trädgård finns ett hundratal olika verk och hur många han har inomhus är det ingen som vet.

Det är roande att tänka på hur man under årtionden förgäves försökt ordna in Howard Smith i den finländska konstkontexten: formgivare, grafiker, skulptör eller målare? Många av de föremål han formgivit har funnit sin plats i Arabias kollektioner och hans tyger har ingått i bl.a. Vallila Interiors sortiment. Det känns i alla fall för smalt att placera Smiths produktion i det konstindustriella facket, trots att han fick statens konstindustriella pris år 2001.

to-top