Glimten i ögat – finskt samtida smycke

Kulturhuset Ängeln, Katrineholm, Sverige
3.6.-8.8.2010

Andelslaget hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars arrangerade vintern 2008-2009 utställningen Glimten i ögat i Fiskars bruk. För sommaren 2010 har nu andelslaget och Kulturhuset Ängeln i Katrineholms kommun tillsammans arrangerat utställningen till årets sommar­utställning i Katrineholm.

Glimten i ögat koncentrerar sig på finländsk smyckekonst med utgångspunkt i det humoristiska. I utställningen medverkar 18 inbjudna finländska smyckekonstnärer som ställer ut sina arbeten kring detta tema. Var och en av dem berikar utställningen med sin egen personliga infallsvinkel, vilket innebär allt från road movie-romantik à la Tarantino (Pyry Tamminen) till rymdens famn (Janna Syvänoja).

Utställarna representerar ett brett spektrum av finländsk smyckekonst. Här får vi möta såväl formgivare och hantverkare som den inom sitt eget delområde specialiserade smyckedesignern. Gemensamt för dem alla är att de är professionella aktörer, som skapat sig ett namn med egna arbeten och vunnit erkänsla även internationellt. I utställningen har man under ett gemensamt tema velat samla tolkningar av personer med olika bakgrund. Den gemensamma nämnaren är den glimt i ögat som föds ur betydelsefullt innehåll och högklassigt arbete.

Inom smyckekonst och smyckedesign är humor ett ovanligt tema. Vår nästa utställning vill uttryckligen presentera smyckekonsten ur detta perspektiv. Namnet är mångbottnat och kan syfta på diamanter, pengar, metaller eller kanske vansinnesglimten. Det är fråga om känslotillstånd, passion och humor.

to-top