Onomas sommarutställning – Arts & Crafts and Rabbit Holes

Fiskars bruk, Kopparsmedjan och dess omgivning.
21.5.-10.9.2023
dagligen kl. 11-18

Onomas sommarutställning – förvridna verkligheter

Fiskars formgivares, hantverkares och konstnärers andelslag Onomas 29 sommarutställning Arts & Crafts and Rabbit Holes öppnas inför sommaren 21.5.2023 och pågår till 10.9.2023. En surrealistisk, mångsinnlig och tvärkonstnärlig utställning och evenemangshelhet i Fiskars Kopparsmedja och dess omgivning.

Det här årets utställning ställer ut både lokalt och nationellt märkbara namn inom konsten. Utställningens tema är vardagens verkligheters förvridenhet. Temat närmas djärvt och fördomsfritt från olika synpunkter.

”Utställningen kommer att innehålla en mångfald av tematik runt hushållsföremål med en overklig twist. Den kommer att innehålla stunder som för besökarna från en upplevelse till en annan. Utställningens verk behandlar hur det är att vara människa i en ibland kaotisk värld och vardag. Å andra sidan handlar vissa verk om förhållandet mellan människan och naturen samt dess försvinnande. Både utomhusverken och de performativa kommer att utgå från samma surrealistiska tematik som hoppeligen får publiken att betrakta omgivningen på ett nytt sätt.”

Utställningsarkitekturen bildar en betydande visuell och innehållsmässig del av utställningen och leker med människans proportioner, upplevandet av rum och kontraster. Verken kommer förutom att finnas i utställningsutrymmena också utomhus. En del av utställningen är även performativa helheter runtom i Fiskars bruk.

Som kurator fungerar bildkonstnär och konstkonsult Kirsi Pitkänen bosatt i Jyväskylä. Pitkänen har inom sin konstnärliga verksamhet speciellt koncentrerat sig på performans- och installationskonst. Hennes verk har bland annat varit utställda på Shanghais världsutställning, ANTI Contemporary art festivalen, internationella SLUSH-evenemanget och Mäntän kuvataideviikot. För tillfället koncentrerar hon sig mest på koordinering och kuratering speciellt inom urbana och byggda miljöer genom att förverkliga allmänna konstprojekt via att ansvara för breda konstnärliga helheter som till exempel Jyväskylä Kangas område samt Tavastehus Ahvenisto sjukuhus -projektet. Då hon fungerade som länskonstnär 2014-2016 ordnade Pitkänen också urbana tvärkonstnärliga evenemang där hon fungerade både som konstnärlig chef och verkställande producent. Pitkänen behärskar konceptualisering av större helheter som också bygger grunden för detta års sommarutställning och dess utställnings-arkitektur.

Utställningens arbetsgrupp: Kurator Kirsi Pitkänen, utställningsarkitekt Lea Sarasjoki, utställningens grafiker Lulu Halme och utställningsproducent Jouni Virtanen.

Konstnärerna offentligas i mars 2023.

Mera information:

Kurator Kirsi Pitkänen   +358503387705

utställningsproducent Jouni Virtanen +358440277606

 

Onomas sommarutställning

Arts & Crafts and Rabbit Holes

21.5–10.9.2023 dagligen kl. 11-18

Fiskars bruk, Kopparsmedjan och dess omgivning.

www.onoma.fi/nayttelyt
www.instagram.com/onomasummerexhibitions 
www.facebook.com/onomafiskars

www.fiskarsvillage.com

to-top