CHAPTER 1 / LUKU 1

Kupru galleria
2.9.-30.9.2023
Ti-Su klo 12-17

CHAPTER 1 / LUKU 1 – näyttely avaa kahden toimijan, MAKE Southwestin ja Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoman yhteistyön Kupru galleriassa, Fiskarsin ruukissa.

Näyttely on auki ti-su 3.-30.9.2023.

Vuoden 2023 alkupuolella MAKE Southwestin edustajat ottivat yhteyttä Onoman toiminnanjohtaja Matleena Kalajokeen ja näyttelytuottaja Jouni Virtaseen. MAKE Southwest keskittyy promoamaan lounais-englantilaista taidekäsityötä ja muotoilua. Organisaation toimitusjohtaja Laura Wasley ja näyttelypäällikkö Flora Pearson olivat kuulleet Onoman ainutlaatuisesta yhteisöstä ja miten se resonoi heidän organisaationsa toimintamallin ja historiallisen sijainnin kanssa. MAKE Southwest sijaitsee Bovey Traceyssä, Devonissa lähellä upeaa Dartmoorin luonnonsuojelualuetta.

MAKE Southwest on tunnettu nykymuotoilun ja käsityön näyttelykeskuksena, sekä johtavana käsityökasvatuksen hyväntekeväisyystoimijana. Organisaatio on perustettu pienen paikallisen tekijäjoukon toimesta1955 alun perin nimellä Devon Guild of Craftsmen. Joukkoa johti tuolloin Edward Baly, innokas paikallisen käsityön puolestapuhuja ja käsityöläinen itsekin. Vuonna 1986 organisaatio osti historiallisen Riverside Millrakennuskompleksin (vanha mylly) perustaakseen siinä ainutlaatuisen näyttely- ja opetustoiminnan keskuksen, jossa myös myydään ja esitellään runsaan 250 tekijäjäsenen käsityötä ja muotoilua.

Onoma, Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta rekisteröitiin vuonna 1996 ja se on tuottanut korkeatasoisia näyttelyitä jo vuodesta 1994 alkaen, sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Osuuskunnan 143 jäsentä työskentelevät ammatikseen kymmenillä eli taiteen, käsityön, muotoilun ja kulttuurin alueilla käyttäen työssään lukuisia eri materiaaleja ja tekniikoita. Osuuskunta on pyörittänyt jäsenten omaa taidekäsityömyymälää ONOMA Shopia historiallisessa Fiskarsin rautaruukissa jo yli 25 vuoden ajan, sekä vastaa myös paikallisen Fiskars Air- taiteilijaresidenssin toiminnasta.

Fiskarsin ruukki perustettiin vuonna 1649 ja se on samalla myös Suomen suurimman pörssiyhtiön, Fiskars Groupin koti ja kotimaisen teollisuuden alkulähde. Onoma perustettiin aikana, jolloin teollisuuden tarpeiden kasvun myötä monet ruukin kiinteistöt olivat jääneet liian pieniksi ja kylä tyhjeni kovaa vauhtia. Silloinen yhtiön varatoimitusjohtaja Ingmar Lindberg sai näyn, jonka kautta hän ymmärsi, että kutsumalla luovia ihmisiä elämään ja yrittämään vanhaan ruukkimiljööseen se saisi kaipaamaansa elinvoimaa jatkaa ja kehittyä. Ja siitä alkoi osuuskunnan tarina.

 

Vuoden 2023 alussa MAKE Southwest oli etsinyt luovia kumppaneita kansainvälisesti, joiden kanssa he voisivat toteuttaa näyttelyvaihtoprojekteja ja muuta yhteistä toimintaa. Ensimmäisen etätapaamisen jälkeen oli selvää, että luontaista synergiaa ja useita samankaltaisuuksia toimintamalleissa organisaatioiden väliltä löytyi välittömästi. Syntyi ajatus aloittaa yhteistyö.

Ensimmäinen yhteinen näyttely – toivoaksemme ensimmäinen monista – on nimeltään LUKU 1 ja se symboloi yhteistyön alkua. Esittelemme tässä näyttelyssä töitä yhteensä kahdeksalta tekijältä:

  • Sally Baldwin, tekstiilitaiteilija
  • Lulu Halme, kuvataiteilija, graafinen suunnittelija
  • Barton Hargreaves, taiteilija ja taidegraafikko
  • Tiina Karimaa, kuvanveistäjä
  • Peter Lanyon, märkäpuun sorvaaja ja huonekalujen valmistaja
  • Syann Van Nitfrik, keraaminen suunnittelija, koruseppä
  • Riitta Talonpoika, keramiikkataiteilija
  • Imogen Taylor-Noble, keramiikkataiteilija
to-top