LISTENING TO EMPTY SPACES II – VALIMO, Kohtaamisesitys

Valimo
8.7.-8.7.2023
klo 21 alkaen

LISTENING TO EMPTY SPACES II – VALIMO

Kohtaamisesitys 

Arts & Crafts and Rabbit Holes -näyttelyssä

Fiskars 8.7.2023 klo 21:00

 

Konsepti: Johanna Matruka

Taiteilija-opastajat: Johanna Matruka ja Anna Sevchenko

 

Listening to Empty Spaces on esitys ilman esiintyjiä tai esiintymistä. Teossarjan ensimmäinen osa Listening to Empty Spaces I – Makasiinit oli esillä Onoman näyttelyssä 2021. Tuolloin teoksen taiteilijapari muodostivat Matruka ja tanssija-koreografi Maija Mustonen. 

 

Esiintyjien sijasta esityksen maailman keskiössä on Fiskarsinjoen yläjuoksulla sijaitseva Valimo-rakennus. Rakennuksessa on valmistettu muun muassa junanraiteita, hautaristejä sekä koneenosia mm. Saimaan kanavalle, Finlaysonin tehtaalle ja Tampereen Pumpulitehtaalle. Teollinen toiminta Valimossa kesti yli sata vuotta ja se päättyi seitsemisenkymmentä vuotta sitten. 

 

Alkuperäisen käytön jälkeen rakennus on siirtynyt liminaaliin tilaan. Valimo ei enää edusta sitä, mitä varten se luotiin, mutta sille ei vielä ole muodostunut uutta käyttötarkoitusta.  Rakennus ei toisaalta ole myöskään muuttunut raunioksi. Pitkäksi käynyttä välivaihetta läpikäyvä rakennus on alkanut elää omaa elämänsä, omassa rytmissään. Valimo on siirtynyt lähemmäksi luonnon tilaa. 

 

Välitila-Valimo. 

Pöly leijuu suuressa salissa. 

Aurinko hyppelee hiukkasissa. 

Äänimaisemaa hallitsee hiljaisuus, silti kaikki tilan elementit huutavat menneiden aikojen melua. Kuinka paljon hikeä, rautaa ja mölyä tilassa on täytynytkään olla! Miten voi olla mahdollista, että hiljainen tila säilyttää vuosikymmenten takaista ääntä? 

 

Liminaalissa tilassa olemme elämän katoavaisuuden äärellä, jähmettyneinä muutoksen kynnykselle. Mennyt on lähdössä, tulevaisuus tulossa; väliin jää tyhjyys. Liminaali tila pelottaa ja arveluttaa, jos siinä ei ole tottunut olemaan, kulkemaan. Liminaali tila on arjen ulottumattomissa, ja silti, vain kivenheiton päässä. 

 

Esityksen kesto 1h 20min. 

Esitys tapahtuu hiljaisuudessa. 

Esitys tapahtuu vain kerran. 

Esityksen jälkeen vapaaehtoinen keskustelutilaisuus. 

 

Esityksen aikana tehdään kävely Valimon pihalla, joten pukeuduthan sään mukaisesti ja valitset kengät siten, että niillä voi kävellä mm. rinteessä. Esitysympäristöä ei ole puhdistettu, huomiothan

tämän vaatetuksesi osalta. Voit halutessasi ottaa oman istuinalustan mukaan. 

 

Esityksessä noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. 

 

Esitys alkaa Nikarin parkkipaikalta 8.7 klo 21. , Peltorivi 13, 10470 Fiskars

(Karttalinkki)

 

Lipun hinta: 15€

 

Koneen Säätiö tukee Johanna Matrukan taiteellista työskentelyä Listening to Empty Spaces – esityssarjan konseptin kehittämisen ja Valimo-esityksen toteuttamisen osalta.

to-top