Listening to Empty Spaces

Valimo
8.7.-8.7.2023
klo 21:00-22:20

LISTENING TO EMPTY SPACES II – VALIMO
Kohtaamisesitys
Arts & Crafts and Rabbit Holes -näyttelyssä
Fiskars 8.7.2023 klo 21:00
Nikarin parkkipaikka, Peltorivi 13, Fiskars.
Konsepti: Johanna Matruka
Taiteilija-opastajat: Johanna Matruka (Ohjaaja-käsikirjoittaja-esiintyjä, KuM) ja Anna Sevchenko (Arkkitehti SAFA)
Listening to Empty Spaces on esitys ilman esiintyjiä tai esiintymistä. Teossarjan ensimmäinen osa Listening to Empty Spaces I – Makasiini oli esillä Onoman näyttelyssä 2021. Tuolloin teoksen taiteilijaparin muodostivat Matruka ja tanssija-koreografi, KuM Maija Mustonen.
Esiintyjien sijasta esityksen maailman keskiössä on Fiskarsinjoen yläjuoksulla sijaitseva Valimo-rakennus. Rakennuksessa on valmistettu muun muassa junanraiteita, hautaristejä sekä koneenosia mm. Saimaan kanavalle, Finlaysonin tehtaalle ja Tampereen Pumpulitehtaalle. Teollinen toiminta Valimossa kesti yli sata vuotta ja se päättyi seitsemisenkymmentä vuotta sitten.
Alkuperäisen käytön jälkeen rakennus on siirtynyt liminaaliin tilaan. Valimo ei enää edusta sitä, mitä varten se luotiin, mutta sille ei vielä ole muodostunut uutta käyttötarkoitusta. Rakennus ei toisaalta ole myöskään muuttunut raunioksi. Pitkäksi käynyttä välivaihetta läpikäyvä rakennus on alkanut elää omaa elämänsä, omassa rytmissään. Valimo on siirtynyt lähemmäksi luonnon tilaa.
Välitila-Valimo.
Pöly leijuu suuressa salissa.
Aurinko hyppelee hiukkasissa.
Äänimaisemaa hallitsee hiljaisuus, silti kaikki tilan elementit huutavat menneiden aikojen melua. Kuinka paljon hikeä, rautaa ja mölyä tilassa on täytynytkään olla! Miten voi olla mahdollista, että hiljainen tila säilyttää vuosikymmenten takaista ääntä?
Liminaalissa tilassa olemme elämän katoavaisuuden äärellä, jähmettyneinä muutoksen kynnykselle. Mennyt on lähdössä, tulevaisuus tulossa; väliin jää tyhjyys. Liminaali tila pelottaa ja arveluttaa, jos siinä ei ole tottunut olemaan, kulkemaan. Liminaali tila on arjen ulottumattomissa, ja silti, vain kivenheiton päässä.
Esityksen kesto 1h 20min.
Esitys tapahtuu hiljaisuudessa.
Esitys tapahtuu vain kerran.
Esityksen jälkeen vapaaehtoinen keskustelutilaisuus.
Esityksen aikana tehdään kävely Valimon pihalla, joten pukeuduthan sään mukaisesti ja valitset kengät siten, että niillä voi kävellä mm. rinteessä. Esitysympäristöä ei ole puhdistettu, huomiothan
tämän vaatetuksesi osalta. Voit halutessasi ottaa oman istuinalustan mukaan.
Esityksessä noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.
Koneen säätiö tukee Johanna Matrukan taiteellista työskentelyä.
to-top