Atte Pylvänäinen | Into The Wood

Onoma Galleria
5.7.-28.7.2024
Ma-su 11-18, vapaa pääsy

“I say in speeches that a plausible mission of artists is to make people appreciate being alive at least a little bit.” Kurt Vonnegut, 1997

Muotoilija, kalustesuunnittelija, puuseppä Atte Pylvänäisen ensimmäinen yksityisnäyttely tutkii luovuutta, jolle ei luovassakaan työssä ole aina tilaa. Siinä missä kalustesuunnittelijan työssä on oltava perusteellinen ja piirrettävä ajatukset teknisen tarkasti, taiteen kontekstissa tuolin voi mitata piirrustuksitta ilmaan ja katsoa, miten sen muoto asettuu paikoilleen.

Teoksissani on sellainen pyrkimys, että ne ovat selitettävissä ja jäljitettävissä yhdellä viivalla. Olen työstänyt mielessäni pyörineitä ajatuksia ja ideoita kolmiulotteisiksi kappaleiksi, tavoitellut nimenomaan sellaista iloa, jolla taide voi tehdä elämässä olemisesta vielä vähän merkityksellisempää. Uskon että etenkin tässä ajassa, kun kaiken voi optimoida teknisesti järkeväksi, muotoilussa pitää olla jokin idea; ajatus hahmosta ja muodosta, joka tuntuu hyvältä.”

Pylvänäisen työskentely on ainelähtöistä; näyttelyn teoksista monet ovat syntyneet komissiotöistä yli jääneistä materiaaleista, materiaalien itsensä ehdoilla.

Teosten paikoin massiiviset mittakaavat tutkivat sitä, miten luovuus toteutuu silloin, kun muotoilun tiellä ei ole tiukkoja materiaalisia rajoitteita; silloin, kun teokseen saa käyttää kaiken. Suurissa kappaleissa myös materiaalin pienet virheet muuttuvat siedettävämmiksi ja kiinnostavammiksi, niiden suhde kokonaisuuteen on toinen kuin pienemmissä, tarkemmissa teoksissa.

Näyttelyssä nähdään Pylvänäisen muotoilemien esineiden lisäksi myös maalauksia, jotka kuvittavat toista näkökulmaa luovan työn rajojen yli vuotavaan luovuuteen .

Olen tehnyt intensiivisesti töitä, pitkään. Hetkissä, joissa en ole yksinkertaisesti ehtinyt tehdä omia luovia kalusteprojektejani, on pitänyt kuitenkin tehdä jotain omaa. Maalaukset ovat olleet keino kanavoida ja purkaa sellaista luovuutta, jolle ei ole muualta löytynyt tilaa.

Onoma Galleria on auki Onoma Shopin aikatauluissa eli kesällä ma-su 11-18.
Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 5.7. klo 17.00 alkaen, tervetuloa!

www.ainestudio.fi

to-top